Na sjednici oba doma PSBiH najviše pitanja o EU integracijama, kritikovan rad Vijeća ministara :: Semberija INFO ::

 

Na sjednici oba doma PSBiH najviše pitanja o EU integracijama, kritikovan rad Vijeća ministara


Održana je prva zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojoj su zastupnici i delegati pitali, a Vijeće ministara odgovaralo. Iz pitanja nismo saznali ili čuli, nešto što već ranije nije bilo tema na pojedinačnim sjednicama.

Najviše pitanja upućeno je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, a najviše pitanja je bilo u kontekstu BiH i evropskih integracija, te ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Prema riječima pojedinih zastupnika, Vijeće ministara ima skromne rezultate po pitanju ispunjavanja tih prioriteta.

“Nijedna od aktivnosti vezanih za evropske integracije nije zaustavljena u Savjetu ministara. Ovaj Savjet ministara i ja na njegovom čelu ćemo raditi sve da provedemo te mjere. Budite sigurni da neće biti blokada u Savjetu ministara”, rekao je Tegeltija.

Na sjednici je istaknuto da BiH nema riješeno pitanje odlaganja životinjskog otpada i da to nije usklađeno sa zakonodavstvom EU.

Takođe, na sjednici je rečeno da bi uskoro trebali početi bilateralni razgovori sa Rusijom u kontekstu pristupanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Najviše pažnje izazvala je rasprava ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković i zastupnice SNSD-a u PSBiH Sanje Vulić, koje su konstatovale da se ne slažu u mnogim pitanjima, a mogle su se čuti i uvrede.

Jedno od pitanja je bilo i da li je direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću istekla dozvola za pristup tajnim podacima, na šta Turković je navela da su i njemu i Trifku Buhi, te Damiru Bevandi izdate dozvole za pristup tajnim podacima najvišeg stepena koje važe do 2026. godine.

BHRT