FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS: ZDAVSTVENO OSIGURANI I NA LjETOVANjU :: Semberija INFO ::

 

FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA RS: ZDAVSTVENO OSIGURANI I NA LjETOVANjU


Pred građanima je sezona godišnjih odmora, a iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske podsjećaju da svi osiguranici Fonda koji se u narednom periodu spremaju za put ili ljetovanje u inostranstvu, imaju mogućnost da se u slučaju potrebe liječe u više evropskih zemalja. 

- Osigurana lica za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu mogu da koriste zdravstvenu zaštitu Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju“, potvrđuju u Fondu zdravstvenog osiguranja RS i podsjećaju da BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom i Luksemburgom. Osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju, takođe imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje FZO ne izdaje obrasce jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, odnosno treba da pokažu pasoš BiH. 



- Prije polaska na put, osiguranik treba da od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put, a na osnovu dokaza o sposobnosti za put nadležne poslovnice Fonda izdaju odgovarajuće obrasce. Izdavanje ovih obrazaca se ne naplaćuje, ali se plaća uvjerenje o zdravstvenom stanju koje izdaje porodični ljekar“, pojašnjavaju u Fondu.

Bitno je podsjetiti da Fond navedene obrasce izdaje ne samo zbog odlazaka u inostranstvo iz privatnih razloga, već i u drugim slučajevima kao što je redovno školovanje u inostranstvu, upućivanje osiguranika na rad ili stručno usavršavanje i slično, a obrazac, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može se izdati za period do 60 dana u toku jedne godine. U Fondu naglašavaju da ino-obrazac nije isto što i putno osiguranje jer pokriva hitne slučajeve, dok putno obrazovanje pokriva i neke druge rizike.

​Semberija info