U FBiH i Brčkom bez smrtnih slučajeva od korone :: Semberija INFO ::

 

U FBiH i Brčkom bez smrtnih slučajeva od korone


BANjALUKA, SARAJEVO - Da se epidemiološka situacija u BiH smiruje te da treći talas virusa korona polako jenjava, potvrđuju i današnji podaci, kada je od 2.108 testiranih uzoraka virus zabilježen tek kod 26 osoba.

Ono što ukazuje na to da se situacija stabilizuje je i mali broj registrovanih smrtnih slučajeva, jer su danas u BiH evidentirane četiri preminule osobe kod kojih je registrovano prisustvo korone.

Četiri osobe su preminule u Srpskoj, dok u FBiH, ali i Brčko distriktu danas nije evidentiran nijedan slučaj smrti osoba koje boluju od kovida-19.

U Institutu za javno zdravstvo RS su saopštili da su smrtni slučajevi zabilježeni u Prnjavoru, Banjaluci, Novom Gradu i Zvorniku, a riječ je o osobama srednje i starije životne dobi.

Poređenja radi, dan ranije, u subotu, u BiH je evidentirano osam smrtnih slučajeva, četiri osobe su preminule u RS, a četiri u FBiH, dok je na virus korona bilo pozitivno 56 osoba.

Kada je riječ o novozaraženim osobama, u Zavodu za javno zdravstvo FBiH danas je obrađen 1.421 uzorak, od kojih je 21 pozitivan na kovid-19.

U Brčko distriktu novozaražena je jedna osoba, dok je u Srpskoj testirano 305, a virus je potvrđen kod četiri osobe.

S druge strane, iako se broj zaraženih, ali i preminulih iz dana u dan smanjuje, stručnjaci upozoravaju da i dalje treba biti na oprezu, te da virus nije pobijeđen.

Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora UKC RS, za RTRS je kazao da se svakog dana značajno smanjuje broj hospitalizovanih i broj kovid pozitivnih pacijenata koji dolaze na pregled, ali da se ne treba previše opuštati.

Naveo je da se kovid ambulante još nalaze u sjevernom krilu UKC RS.

"Kada uspijemo sjeverno krilo vratiti u normalno funkcionisanje moći ćemo uslovno reći da smo se vratili u normalu", istakao je Hajder.

Nezavisne novine