EVROPSKA KOMISIJA: SVE ČLANICE EU DA SE PRIDRUŽE ŠENGENU :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKA KOMISIJA: SVE ČLANICE EU DA SE PRIDRUŽE ŠENGENU


Foto: AFP
Sve članice EU treba da se pridruže Šengenskoj zoni u budućnosti, saopštila je Evropska komisija.

U saopštenju o novoj strategiji nazvanoj "Ka snažnijoj i otpornijoj Šengenskoj zoni" navodi se da budućnost Šengena treba da bude označena proširenjem na one zemlje koje još nisu dio te zone.

- Riječ je o zakonitom očekivanju i zakonitoj obavezi zemalja za koje je procijenjeno da su spremne za pristupanje /Šengenskoj zoni/ - ističe se u saopštenju.

Nova strategija generalno se kreće ka osiguravanju propisnog upravljanja spoljašnjim granicama bloka, unutrašnjem jačanju Šengenske zone, unapređenju spremnosti i upravljanja, kao i ka proširenju zone na zemlje koje još nisu njen dio, prenosi Sputnjik.

U svjetlu pandemije, kao i češćih incidenata usljed terorizma i ilegalne migracije, pojedine članice Šengenske zone uvele su privremenu kontrolu granica unutar zone.

Pomenuti postupak u skladu je sa Zakonom o granicama Šengena, koji dozvoljava članicama da privremeno uvedu kontrolu državnih granica u slučaju velike opasnosti po unutrašnju bezbjednost. Takav postupak, međutim, treba da bude krajnje sredstvo i u skladu sa principom proporcionalnosti, odnosno mora da bude u skladu sa ciljem.
Većina članica EU već su u Šengen zoni, osim Irske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Kipra.

S druge strane, zemlje kao što su Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn su u ovoj zoni, ali nisu članice EU.
 
(SRNA)