Vučić: Srbija će tražiti izvještaje od visokog predstavnika u BiH :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Srbija će tražiti izvještaje od visokog predstavnika u BiH


BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će od sada tražiti da visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj o svom radu i Srbiji i poručio da neće podržati provođenje bonskih ovlašćenja i nametanje zakona i ustavnih rješenja bez saglasnosti tri konstitutivna naroda u BiH.


Na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka sa zvaničnicima iz Repubike Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka, Vučić je rekao da će Srbija uvijek pomagati i podržavati Republiku Srpsku u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i Dejtonskim sporazumom.

- Srbija će uvek biti uz Srpsku, poštujući integritet BiH ali i inegritet Republike Srpske. Uvek ćemo poržavati Srpsku - poručio je Vučić.

On je poručio da će Srbija početi da se ponaša u skladu sa onim što je potpisano, što predstavlja pozitivne međunarodne pravne norme i u skladu sa članom dva Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i obavezom visokog predstavnika da perodično izvještava UN, EU, SAD i Rusiju i druge zainteresovane strane o svom radu.

-Od sada ćemo da tražimo izveštaje od visokih predstvnika. Sledeći visoki predstanvnici, ukoliko ostanu u BiH, ispunjavaće tu obavezu prema Srbiji - naglasio je Vučić.

On je istakao da je veoma opasno igrati bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rješenje bez saglasnosti tri naroda u BiH i Republike Srpske.

-Srbija neće podržavati provođenje u delo bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj - naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima i da ovo nisu laki i jednostavni dani.

-  Upoznao sam ih i sa situacijom na KiM i činjenicom da je dozvoljeno reći bilo šta protiv srpskog naroda, a da niko na to ne reaguje - rekao je Vučić.

Kako je rekao, danas poslijepodne ima razgovor sa Palmerom, sutra i sa Lajčakom i dodaje da će nakon toga analizirati još situaciju.

- Naša reakcija će biti veoma snažna i oštra zbog nepoštovanja međunarodnih pravnih ugovora. U redu je da budete popustljivi, ali kada vas neko satera uz zid, morate da reagujete. Kurtija ću tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija - rekao je Vučić.

Kako kaže, kada je u pitanju Republika Srpsa, čuo je ideje od strane delegacije i dodao da svi dobro razumiju težinu pozicije u kojoj se Srpska i ceJlokupan srpski narod nalazi.

Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsedavajući Predsjedništvom BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.


​SRNA / RTRS