Patrijarh Porfirije: Odluka Gojkovićeve je odraz odgovornosti :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Odluka Gojkovićeve je odraz odgovornosti


BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije zahvalio je danas ministru kulture i informisanja Srbije Maji Gojković za odluku da procedura donošenja zakona o kulturnom nasljeđu bude zaključena kada sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), najvećim pojedinačnim vlasnikom duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog blaga u Srbiji, bude usaglašen tekst.

Patrijarh, u pismu upućenom danas Ministarstvu kulture i informisanja, istakao je da odluku Gojkovićeve ne vidi samo kao izraz odgovornosti jednog od najviših predstavnika vlasti u Srbiji, već i kao lični čin intelektualca i patriote, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarh srpski smatra da je riječ o gestu koji zaslužuje najveće poštovanje i može da služi za ugled nosiocima različitih funkcija u državi i društvu.

“SPC će, uvažavajući stav Ministarstva, u najkraćem roku odrediti predstavnike koji će sa stručnjacima iz Ministarstva učestvovati u brzom dovršetku ovog veoma važnog posla”, istaknuto je u saopštenju.

Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković obavijestila je juče patrijarha Porfirija da su prihvaćene sugestije i prijedlozi koje je SPC uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasljeđu, a s ciljem poboljšanja i unapređenja teksta ovog zakona.

Gojkovićeva je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primjedbe i sugestije ne nalazi u fazi prijedloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Srbije niti pred parlamentom.

Ona je ocijenila da će ovaj zakon, nakon usvajanja prijedloga i sugestija, doprinijeti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasljeđa Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i SPC da se sačuva kulturno nasljeđe Srbije i naroda za buduće generacije.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije prethodno je u dopisu zatražio od ministra kulture i informisanja Srbije Maje Gojković da odgodi do daljeg donošenje zakona o kulturnom nasljeđu jer se u njemu ne pominje Kosovo i Metohija i jer bi ovim zakonom Crkvi bila uskraćena osnovna vlasnička prava.

Srna / Glas Srpske