ŠPANIJA NE OTVARA KANCELARIJU U PRIŠTINI I NE PRIZNAJE SAMOPROGLAŠENO KOSOVO :: Semberija INFO ::

 

ŠPANIJA NE OTVARA KANCELARIJU U PRIŠTINI I NE PRIZNAJE SAMOPROGLAŠENO KOSOVO


Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ističu da je stav Madrida o nepriznavanju samoproklamovane nezavisnosti Kosova nepromijenjen, prenosi portal Kosovo onlajn.

- Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promijenio i neće se promijeniti ukoliko se to pitanje ne riješi dijalogom Beograda i Prištine - navedeno je u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Španije ovom portalu.

Kažu da Madrid u tom smislu ponovno pokretanje dijaloga smatra dobrom viješću.

Iz španskog Ministarstva ocjenjuju da je neophodno da se iskoristi trenutak i pokuša da se postigne sporazum prihvatljiv za obje strane, uz poštovanje međunarodnog prava.

- Da bismo postigli ovaj cilj imamo /šefa diplomatije EU Žosepa/ Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rješavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, koga u potpunosti podržavamo, spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana - navode iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Pojedini prištinski mediji objavili su danas vijest da će Španija uskoro u Prištini otvoriti kancelariju za vezu.
Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia tvrdi da je Španija već donijela ovu odluku.
 
(RTS)