Savjet ministara ne da Arapima, Ircima i Britancima bez viza u BiH :: Semberija INFO ::

 

Savjet ministara ne da Arapima, Ircima i Britancima bez viza u BiH


SARAJEVO - Vijeće ministara BiH danas je ponovo odbilo usvojiti odluku o izmjenama Odluke o vizama kojima bi se građanima Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva omogućio ulazak u BiH bez viza. Protiv ove odluke glaslali su ministri iz HDZ-a BiH.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH kazao je novinarima u Sarajevu nakon vanredne sjednice Vijeća ministara da su hrvatski ministri bili protiv ove odluke zbog toga što  je Evropska unija izrazila zabrinutost, te da HDZ BiH štiti interese evropskog puta BiH.

"Ovo sve je izazvalo veliku polemiku, naravno da su nam svi turisti dobro došli, svi oni koji dolaze u BiH, ali moramo imati sigurnosne pretpostavke za sve ljude koji dolaze. Ne smatramo da je to problem što smo glasali protiv ukidanja viza jer svi oni turisti koji dolaze iz Saudijske Arabije imaju vizu za neku od evropskih zemalja ili SAD, pa tako mogu uči i u BiH", rekao je Grubeša.

Iako nije  htjela izaći pred novinare Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova oglasila se na svom profilu na Facebooku kazavši da je propuštena istorijska šansa da se ublaže negativne posljedice pandemije korona virusa na turistički sektor.

"Odgovornost za milionske štete je nas ministrima koj isu se usprotivili priejdlogu za olakšavanje viznog režima za građne Velike Britanije, Irske i  Saudijske Arabije a ova odluka je podržana u cijeloj BiH. Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin, ali je ovo možda njablji odgovor zašto BiH ne napreduje", napisala je Turkovićeva.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo danas je uputila poruku Vijeću minsitara da je spremna da  na račun institucija BiH uplati 880.000 KM koliko  se u budžet BiH godišnje prikupi od viza građana Saudijske Arabije.

Danas je ponovo pala i odluka o  liberalizaciji režima ulaska stranih državljana u BiH, te mogućnost da se priznaje potvrda o vkacinaciji ili prebolovanom korona virusu. Protiv ove odluke glasali su Bisera Turković, minsitar vanjskih poslova BiH i Sifet Podžić, ministar odbrane  BiH. Više o tome na OVOM LINKU.

Nezavisne novine