Koja su prava vlasnika nekretnina pri postupku eksproprijacije? :: Semberija INFO ::

 

Koja su prava vlasnika nekretnina pri postupku eksproprijacije?


Koja su prava vlasnika nekretnina pri postupku eksproprijacije potražili smo pojašnjenja u Advokatskoj kancelariji Nemanje Zirojevića u Bijeljini.


S obzirom da je na teritoriji Semberije u toku eksproprijacija nekretnina radi izgradnje auto-puta Rača - Bijeljina i Bijeljina – Brčko, vlasnike ovih nekretnina zanima šta mogu da očekuju u postupku eksproprijacije i koja su njihova prava?

-Kao prvo, moramo čitaocima objasniti pojam ekproprijacije da bi u nastavku mogli lakše shvatiti suštinu ovog postupka. Eksproprijacija je oduzimanje ili ograničenje prava vlasništva na nepokretnostima, uz pravičnu naknadu, koja ne može biti niža od tržišne vrijednosti nepokretnosti. Dakle, postupak eksproprijacije provodi Republička uprava za imovinsko-pravne poslove Banja Luka, preko svojih komisija koje je oformila za ovaj postupak. Komisije pozivaju vlasnike nekretnina, čija se imovina ekspropriše da učestvuju u postupku. Vlasnici nekretnina, koje se eksproprišu, imaju pravo da se u postupku izjasne da li su saglasni sa ponuđenom cijenom, potpišu sporazum ili u slučaju ako su nezadovoljni da traže sudsko odlučivanje.
Dakle, vlasnici nekretnina imaju apsolutno pravo da odluče da li su saglasni sa cijenom koju im nudi Uprava, ili žele da svoja prava zaštete pred sudom, i ovo pravo im niko ne može uskratiti. Imajući u vidi da je ovaj postupak složen, iz razloga što u njemu postoje rokovi do kojih se određena prava mogu ostvariti, nakon čega se ta prava gube, savjetujemo sve da se prije ulaska u ovaj postupak obrate stručnim licima kako ne bi izgubili neko pravo usljed procesnih propusta.

U konkretnom slučaju, a vezano za izgradnju auto-puta, o kakvoj vrsti eksproprijacije se radi?

-Radi pojašnjenja, postoje dvije vrste eksproprijacije - potpuna i nepotpuna. U konkretnom slučaju se radi o potpunoj eksproprijaciji kojom se oduzima pravo vlasništva nad cijelom ili dijelom nekretnine koja se ekspropriše i nekretnina prelazi u vlasništvo korisnika eksproprijacije, u ovom slučaju RS.

Šta se dešava u slučajevima kada se vlasniku nekretnine ekspropriše jedan dio nekretnine, a ne cijela nekretnina?

-Radi se o vrlo važnom pitanju, koje se u dosadašnjem toku eksproprijacije često pojavljuje, i za koje su vlasnici nekretnina pokazali veliki interes. Dakle, u skladu sa čl. 11. Zakona o eksproprijaciji RS „Na zahtjev vlasnika eksproprisaće se i preostali dio nepokretnosti, ako se pri eksproprijaciji jednog dijela nepokretnosti utvrdi da vlasnik nema privrednog interesa da koristi preostali dio, odnosno ako je usljed toga na preostalom dijelu onemogućena ili bitno pogoršana njegova dotadašnja egzistencija ili mu je onemogućeno normalno korišćenje preostalog dijela nepokretnosti“. Ovdje je vrlo važno istaći da učesnici postupka ovo pravo mogu tražiti do donošenja prvostepenog rješenja o eksproprijaciji, pa i iz ovog razloga su vrlo bitni rokovi koje smo istakli u odgovoru na prvo pitanje, a koji ako se propuste, vlasnik eksproprisane nekretnine ovo pravo gubi trajno.

Ko određuje visinu naknade za eksproprisane nekretnine, i u kome roku se isplaćuje naknada vlasnicima?

-Visina naknade za eksproprisano zemljište određuje se od strane vještaka relevantne struke (poljoprivredene, šumarske i građevinske)  u zavisnosti od nektretnine koja se ekspropriše, izradom stručnom nalaza i mišljenja shodno pravilima svoje struke, vještaci procijenjuju nekretninu, koristeći činjenice i parametre za svaku nekretninu ponaosob, te na osnovu toga utvrđuju stvarnu vrijednost predmetne nekretnine. Nalaz i mišljenje ovih vještaka se dostavljaju komisijama u rad koje na osnovu toga prave rješenje, te ukoliko su korisnik eksproprijacije i vlasnik nekretnine saglasni oko cijene sklapaju sporazum. Što se tiče roka ispalate, rok teče od dana zaključenja Sporazuma i iznosi 30 dana.

Ko pokreće postupak pred sudom i koja su prava vlasnika nekretnine u tom postupku?

-Ukoliko vlasnik nekretnine ne zaključi Sporazum o visini naknade sa korisnikom eksproprijacije, organ koji vodi postupak eksproprijacije dostavlja sudu na odlučivanje kompletan spis, te sud po službenoj dužnosti poziva sve učesnike postupka. Tokom sudskog postupka mogu se provoditi novi dokazi i vještačenja, te sud na osnovu tih dokaza može utvrditi veću ili manju cijenu naknade za eksproprisano zemljište u odnosu na cijenu koja je bila ponuđena pred organom uprave.  Pravosnažna odluka suda je pravno obavezujuća sa sve učesnike postupka i oni su po njoj dužni postupati.

Imajuću u vidu složenost postupka eksproprijacije, koja je Vaša preporuka čitaocima?

-Naša preporuka je da, u svakom slučaju, lica kojima se eksporopište nekretnina potraže stručnu pomoć iz razloga, kao što smo naveli na početku, a to je da lice zbog propuštanja određenih rokova može trpiti određene pravne posljedice koje se naknadno ne mogu ispraviti, a stranka koja je pravno neuka to ne može znati. S toga je naša preporuka da se obrate advokatu za pravnu pomoć.
 
Semberske novine / Semberija info