Političke i medijske kampanje i pritisci ne utiču na odluke SPC :: Semberija INFO ::

 

Političke i medijske kampanje i pritisci ne utiču na odluke SPC


BEOGRAD - Arhijereji, članovi Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo po svom rasuđivanju, vodeći se isključivo brigom za spasenje i za dobro vjernog naroda, saopšteno je iz SPC-a.

"Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja”, navodi se u saopštenju.

Iz SPC-a ukazuju da je u javnosti, kao posljedica medijske kampanje instruirane posljednjih neđelja od političkih krugova sa podruja “koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama”, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa vjerni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim tijelima i organima.

“Odgovor na ova pitanja je jasan, jednostavan i zasnovan na kanonima Crkve i odredbama Ustava pomesne SPC. Verni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomesne Crkve zastupa i u ime tog vernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej”, navedeno je u saopštenju.

Tanjug / Glas Srpske