Cvijanović: Srpska ne može prihvatiti imenovanje novog visokog predstavnika :: Semberija INFO ::

 

Cvijanović: Srpska ne može prihvatiti imenovanje novog visokog predstavnika


BANjALUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je, da je imenovanje Krisijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH sporno.

Nakon sastanka sa predsjednicima odnosno predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj, povodom imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, Cvijanovićeva je da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtronskog sporazuma. Ona je rekla da strane potpisnice treba da budu saglase o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Savjeta bezbjednosi UN.

– Samo je imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerne međunarodne zajednice. Mi ne miženo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka – rekla je Cvijanovićeva i za sutra najavila satanak sa strankama opozicije u Srpskoj.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, te u ime Ujedinjene Srpske Siniša Vidović.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnio je juče ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH i na njegovo mjesto imenovao njemačkog političara Kristijana Šmita.

Ruska Federacija bila je protiv. U saopštenju se ističe da Šmit neće imati legitimitet bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

​Glas Srpske