Korona gubi šansu da se ponovo rasplamsa :: Semberija INFO ::

 

Korona gubi šansu da se ponovo rasplamsa


BANjALUKA - Lijepo vrijeme izmamilo je stanovnike Republike Srpske iz zatvorenih prostora i tako umanjilo mogućnost za prenošenje virusa, a s obzirom na sve veći procenat onih koji su se izborili s “kovidom” i onih koji su već vakcinisani, šanse za razbuktavanje korone su sve manje.

Brojke koje su u padu već nekoliko dana ulivaju nadu da korona konačno posustaje. I dok je Srpska mjesecima broj novozaraženih mjerila sa tri cifre, proteklih nekoliko dana na dnevnom nivou broj pozitivnih je dvocifren. Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS, za 24 časa virus je potvrđen kod 73 od 600 testiranih osoba, a prijavljeno je 12 smrtnih slučajeva. Specijalista epidemiologije u Institutu Jelena Đaković Dević rekla je za “Glas Srpske” da podaci pokazuju da je epidemiološka situacija znatno povoljnija u odnosu na protekle mjesece.

- Broj novooboljelih na 100.000 stanovnika ima trend opadanja, a i na dnevnom nivou procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je oko 12 odsto prema posljednjem izvještaju, što je znatno niže u odnosu na neke prethodne periode - rekla je Đaković Dević. Na pitanje da li je korona posustala, kaže da mnogi faktori idu u korist građana, ali da i dalje treba zadržati disciplinu i nositi maske u zatvorenom.

- Građani više borave na otvorenom, tako da virus ima manje mogućnosti za širenje, a i vakcinacija takođe doprinosi poboljšanju situacije - kazala je ona. Govoreći o opštinama u kojima ovih dana više nema nijednog aktivnog slučaja zaraze, među kojima su Srebrenica i Kostajnica, kaže da se u narednom periodu to može očekivati i u drugim sredinama.

- Imamo razloga da budemo zadovoljni, ali da i dalje ostanemo oprezni, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa - rekla je Đaković Dević.

Ohrabrujuća vijest stiže i iz najvećeg grada Srpske, jer Banjaluka više nije na vrhu liste po broju novooboljelih. Juče su ispred nje bili Bileća, Kotor Varoš i Ugljevik, a Đaković Dević pojašnjava da je u gradu na Vrbasu veliki broj građana bio zaražen, a i svakim danom je sve više vakcinisanih.

- Ukoliko je veći procenat osoba koje su preboljele “kovid” i onih koji su vakcinisani, sve je manje šanse da se korona ponovo razbukti - rekla je Đaković Dević.

Iako i dalje ima onih čija pluća ne mogu sama i kojima je respirator jedina opcija, broj hospitalizovanih je pao na 355, a samo prije mjesec, dva bilo ih je za 1.000 više. Da je situacija bolja, potvrđuju i u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”, gdje su u “kovid” bolnicama za 24 časa imali samo jedan prijem. Direktor Bolnice Zlatko Maksimović ocijenio je da se epidemiološka situacija smiruje i da je pritisak na “kovid” bolnice dosta smanjen.

Imunizacija

Jelena Đaković Dević je istakla da je prvu dozu vakcine primilo skoro 89.000 osoba, dok je potpuno vakcinisano oko 32.000 stanovnika RS. Imunizacija prve grupe prosvjetnih radnika u okviru treće faze vakcinacije počinje danas u Osnovnoj školi “Vojislav Ilić” u Krupi na Uni.

Glas Srpske