Dodik: U teškim uslovima povećane plate :: Semberija INFO ::

 

Dodik: U teškim uslovima povećane plate


BANjALUKA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da danas da je Republika Srpska u neočekivanim i teškim uslovima povećala plate radnicima.

Dodik je istakao da Srpska ima najveću zagarantovanu platu u regionu, te da ne oporezuje 700 KM plate, što bi trebalo da bude stimulativno za poslodavce, investitore i sve druge koji dolaze ovdje da rade.

Dodik je rekao da je novina usvojenog seta zakona o povećanju plata to što su se kroz neoporezivi dio plate stvorile mogućnosti da radnici u realnom sektoru, odnosno u privatnim preduzećima dobiju određeno povećanje.

Kada je riječ o tome da su ovaj set zakona podržali i poslanici opozicije, Dodik je rekao da je očigledno da je u pitanju nezaobilazna tema od životnog značaja.

- Ima onih koji uvijek kažu moglo je više. Volio bih da je ovo hiljadu odsto, ali nije, ne može. Ono što radimo je da u okviru realnih potencijala to obezbijedimo - istakao je on.

Narodna skupština Republike Srpske je jednoglasno, po hitnom postupku, usvojila set zakona kojima se plate u zdravstvu povećavaju za šest odsto, a radnicima u prosvjeti, upravi i Ministarstvu unutrašnjih poslova pet odsto.

Sinoć su usvojeni Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike.

Po hitnom postupku usvojeni su Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima.

Srna / Glas Srpske