Usvojen Poslovnik o radu Interresorne grupe :: Semberija INFO ::

 

Usvojen Poslovnik o radu Interresorne grupe


Фото - Фена
SARAJEVO - Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH usvojili su danas na sjednici u Sarajevu Poslovnik o radu ove komisije.

Razmatranje Poslovnika o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, posebno člana 21, koji se odnosi na način odlučivanja u komisiji bio je u fokusu današnje sjednice ove komisije, a posebnu pažnju privukla je diskusija o navodnom postojanju takozvanog stranačkog veta, koja je podijelila mišljenja članova.

"Predlažemo da se u pravilu odlučuje konsenzusom, a ako toga nema, onda dvotrećinskom većinom od prisutnih koja sadrži po najmanje dva člana iz svakog konstitutivnih naroda, a kojih oba ne mogu biti iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine", navela je na početku rasprave predsjedavajući Interresorne radne grupe Alma Čolo.

Ovaj prijedlog dobio je podršku članova komisije.

Dženan Đonlagić (DF) založio se tokom diskusije za donošenje takvog rješenja koje bi obezbijedilo onemogućavanje bilo kog oblika diskriminacije, po bilo kom osnovu, građana u izbornom procesu.

On smatra da neka rješenja u Poslovniku sadrže takozvani stranački veto, sa čim se ne slaže, jer misli da neke političke stranke tako mogu da zaustave rad ove komisije.

Čolo je odbacila njegove tvrdnje o postojanju "stranačkog veta" i na praktičnom primjeru mu pokazala da to nije tačno.

Dževad Mahmutović (SDA) podržao je prijedlog rukovodstva komisije u vezi sa modelom odlučivanja.

U dijelu sjednice koji se odnosi na tekuća pitanja, članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH obratili su se predstavnici OEBS-a Ahmet Rifetbegović i nevladine organizacije "Pod lupom" Dario Jovanović, koji su prenijeli stavove i tehničke preporuke tih organizacija.

Članovi ove komisije razgovarali su i o metodologiji budućeg rada.

Sljedeća sjednica zakazana je za srijedu, 2. juna, sa početkom u 9.30 časova, a tada bi članovima Interresorne radne grupe trebalo da se obrate neki od ambasadora iz zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIK).

Srna / Nezavisne novine