Počinje prvi Sabor SPC od izbora Porfirija za patrijarha :: Semberija INFO ::

 

Počinje prvi Sabor SPC od izbora Porfirija za patrijarha


BEOGRAD - U beogradskom Hramu Svetog Save danas će početi redovno zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora mitropolita zagrabačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha, februara ove godine.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tijela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mjesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na KiM i bezbjednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sjednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svjetske kulturne baštine izostavi iz kategorije "u opasnosti".

Priština, naime, traži da se promijeni zemlja porijekla gdje su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Riječ je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvruti i na ovaj zahtjev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Zasjedanje Svetog arhijerejskog Sabora počenje svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti patrijarh Porfirije s arhijerejima.

Tanjug / Nezavisne