Održana pokazna vježba na Manjači :: Semberija INFO ::

 

Održana pokazna vježba na Manjači


SARAJEVO - Zajednička pokazna vježba “Brzi odgovor 21” oružanih snaga Bosne i Hercegovine i SAD održana je danas na poligonu Manjača, a prisutni su imali prilike da vide jednosatni scenario.

Pokazna vježba “Brzi odgovor 21” počela je po uigranom scenariju ulaskom američkih helikoptera UH-60 “Blek Hok” iz sastava 1. brigade borbene avijacije Kopnene vojske SAD u zonu operacija uz kojih se iskrcao kombinovani vod pripadnika Bataljonske borbene grupe lake pešadije Oružanih snaga BiH i 2. bataljona 124. pješadijskog puka Oružanih snaga SAD, prenosi portal klix.ba.


Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč kao i u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovodi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USCOM).

U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vježbom “Branilac Evrope 21” šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredsređenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

Na današnji događaj su pozvani članovi Predsedništva BiH, predsedavajući Savjeta ministara BiH, ministar odbrane BiH, visoki zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, visoki predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Europu i Afriku (USAREUR-AF) kao i drugi visoki zvaničnici.

Glas Srpske