Mišić: Na dobitku radnici u javnom sektoru :: Semberija INFO ::

 

Mišić: Na dobitku radnici u javnom sektoru


BANjALUKA - Zbog odluke Vlade Srpske da neoporezivi dio plate sa 500 podigne na 700 maraka svi radnici, bilo da se radi o zaposlenima u javnom ili realnom sektoru, trebalo bi da junsku platu dobiju uvećanu za 20 maraka.

Matematička je ovo i finansijska računica Vlade, ali i predstavnika Saveza sindikata Republike Srpske iz kojeg su istakli kako se i dalje radi o simboličnom povećanju jer i dalje predloženi minimalac od 540 maraka, a ni prosječna plata, ne mogu da zadovolje životne potrebe većine građana u Srpskoj.

Prema riječima predsjednice Saveza sindikata Ranke Mišić, prijedlog sindikata bio je da se neoporezivi dio plate podigne na 1.000 konvertibilnih maraka, ali je Vlada Srpske na kraju usvojila da to bude 700. Napominje kako je vrlo važno i da Vlada Srpske isprati i kontroliše čitav ovaj proces. 

- Vlada je usvojila jedan čitav set zakona o platama. Radi se o promjenama koje bi trebalo da omoguće povećanje plata svim radnicima. Odlučila je da ona, kao poslodavac, svojim radnicima u javnom sektoru poveća plate za oko pet odsto, ali i da se kroz pomenuto povećanje neoporezivog dijela plata dođe do većih ličnih primanja svih zaposlenih, kako u javnom, tako i realnom sektoru  - kaže Mišićeva za “Glas Srpske”.

Kako kaže, na kraju su najbolje u čitavoj ovoj priči prošli radnici iz javnog sektora, jer će pored uvećanja plata za oko pet odsto dobiti i pomenutih 20 maraka. Ističe i kako je tragedija to što ovo povećanje od 20 maraka nisu omogućili sami poslodavci, već Vlada Srpske. Prema njenim riječima, poslodavci se nisu odrekli nijedne marke, nego je to uradila Vlada Srpske.

- Ono što se u javnosti rijetko pominje jeste podatak da je privatni sektor tokom prošle, “kovid” godine, ostvario dobit od 1,9 milijardi maraka. Radi se o čistoj neto dobiti. I to je za 70 miliona više u odnosu na 2019. godinu. Naravno da je dobro što je to tako, ali oni su zaboravili na svoje radnike - navela je Mišićeva.

​Glas Srpske