MITROVIĆ: U TOKU IZRADA STRATEGIJA O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA :: Semberija INFO ::

 

MITROVIĆ: U TOKU IZRADA STRATEGIJA O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA


Sve institucije - policija, zdravstvene i obrazovne ustanove, određena ministarstva, auto-škole, tehnički pregledi - na određeni sistemski način mogu pomoći da se nivo bezbjednosti saobraćaja podigne na viši nivo, izjavio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH.

On je istakao da je u toku izrada dvije strategije o bezbjednosti saobraćaja, čiji je krajnji cilj - nula poginulih u saobraćaju.

Prema Mitrovićevim riječima, u pitanju je regionalna strategija bezbjednosti saobraćaja, koja se radi u saradnji sa transportnom zajednicom, te strategiji bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH od 2021. do 2025. godine, koja se radi sa kolegama iz UN-a.

„Teško je doći do konačnog cilja - nula poginulih, ali vidljiv je stalni napredak u oblasti bezbjedosti saobraćaja. To je zadatak svih nas  na nivou BiH i entiteta, a isto intencija transportne zajednice i predstavnika EU", rekao je Mitrović, nakon okruglog stola "Upravljanje brzinama u naselju".

On kaže da Ministarstvo komunikacija i transporta radi reviziju projekta putne mreže, odnosno putne signalizacije koja je jedan od važnih preduslova kako bi se nivo bezbjednosti saobraćaja podigao na viši nivo.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS izjavio je da svi pokazatelji ukazuju na to i da smanjenje brzine za samo 10 kilometara na čas značajno smanjuje broj smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgoda, odnosno onih koji se dešavaju na saobraćajnicama.

„Svi pokazatelji ukazuju na to da bi smanjenjem brzine vozila u naseljima sa 50 na 30 kilometara na čas bili izbjegnuti smrtni ishodi na lokalnim putevima“, istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj prošle godine u saobraćajnim nesrećama na javnim putevima stradalo je 101 lice, dok je 2.735 povrijeđeno, od čega jedna petina sa teškim tjelesnim povredama.

Ćorić kaže da je cilj Republike Srpske da se kroz zakonske regulative, mišljenje naučne zajednice, kao i putem okruglih stolova dođe do zacrtanog cilja, a to je nula poginulih na putevima RS.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, smatra da je neophodno govoriti i raditi na poslovima u vezi sa bezbjednošću saobraćaja, navodeći da je dragocijen spašen svaki ljudski život, apelujući na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji tokom upravljanja vozilima.

"Ovdje smo sa glavnom porukom da treba smanjiti broj poginulih i teško povrijeđenih na putevima kako u regionu tako i šire, odnosno na globalnom nivou", rekao je Mateja Zakonišek, direktor stalnog sekreterijata transportne zajednice.

Prema njegovim riječima, u ovom poslu neće se stati dok se ne postigne cilj - nula poginulih i teško povrijeđenih na putevima.

Semberija info - Z. Kusmuk