Joanikije najbliži cetinjskom tronu :: Semberija INFO ::

 

Joanikije najbliži cetinjskom tronu


BEOGRAD - Nakon pauze od skoro dvije godine, a prvi put pod predsjedateljstvom patrijarha Porfirija, u ponedjeljak će zasjedati Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve i razmatrati više imenovanja i druga pitanja važna za život i rad crkve u narednom periodu.

Sjednica sabora biće održana na praznik Svetih Kirila i Metodija u Hramu Svetog Save. Prvobitno je bilo planirano da sabor bude održan u Peći, gdje je i patrijarh Porfirije trebalo da bude svečano uveden u drevni pećki tron, ali usljed epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi u južnoj srpskoj pokrajini ovo je odloženo do daljeg.

Sveti arhijerejski sabor najviše je tijelo u poslovima vjere i bogosluženja i, po pravilu, održava se dva puta godišnje. Zbog vanredne situacije usljed epidemije virusa korona Sabor SPC prošle godine nije zasjedao i na ovom dnevnom redu naći će se brojna pitanja od značaja za funkcionisanje crkve i njenog života u narednom periodu.

Javnosti je svakako najzanimljivije pitanje izbor nasljednika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a najizgledniji kandidat je sadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Pored cetinjskog trona, upražnjene su ostale i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, gdje je do sada bio sadašnji patrijarh Porfirije, i Eparhija valjevska koja je ostala upražnjena nakon upokojenja vladike Milutina.

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Boško Branković kaže za “Glas Srpske” da u crkvi nema manje ili više bitnih pitanja, te da se imenima novih episkopa oduvijek licitiralo.

- Takvu situaciju imamo pred svaki izbor patrijarha, a tako je bilo i sada. I uvjerili smo se da među vladikama vlada jedinstvo i da nema većih problema. Siguran sam da će arhijereji i sada donijeti najbolje moguće rješenje - rekao je Branković.

Kada je riječ o drugim pitanjima, očekuje se da arhijereji razmotre i odluke Sinoda iz prethodnog perioda, te izaberu njegove nove članove, a uvijek važna tema je i Kosovo i Metohija.

- Mislim da tu neće biti većih odstupanja, pogotovo ako u obzir uzmemo i izjave patrijarha Porfirija. Skoro da nema pogrešno izgovorene riječi i sve one vode smirivanju tog našeg nacionalnog broda. Bez obzira na to što postoje razni pritisci i kritike na račun srpskog naroda, crkva se i sada pokazala kao njegova mirna luka - rekao je Branković.

Okupljanja arhijereja oduvijek privlače pažnju, a vrlo često im prethode brojni medijski napisi i spekulacije. Neke od njih imaju za cilj i da se utiče na pojedine odluke ili da se pokuša unijeti nestabilnost u sabor. Ni sada nije bila drugačija situacija, a u javnosti su se pojavile brojne optužbe i napadi na vladike pakračko-slavonskog Jovana i budimljansko-nikšićkog Joanikija, kao i brojne manipulativne poruke vezane za sveštenstvo u Crnoj Gori.

- Spinovi, da li medijski ili politički, imaju određenu namjeru da se pokuša izvršiti nekakav pritisak. Međutim, bilo je spinova i pri izboru patrijarha o podjelama među vladikama i slično i pokazalo se da postoji jedinstvo i da izbor nije osporen ni sa jedne strane. Tako je i sada, medijski i politički pritisci postoje, neko je te priče pustio. Ali siguran sam da će sve biti u redu kada se sabor završi i da će arhijereji donijeti najbolje odluke - zaključio je Branković.

Pećki tron

Odluka da ne bude izvršeno uvođenje u drevni pećki tron patrijarha Porfirija od pojedinaca je tumačena kao “izdaja KiM” i “promjena politike crkve”. Međutim, kako ističe Boško Branković, crkva ne vodi politiku i ovakva situacija nije nova.

- To ne narušava ništa. Kada je vaspostavljeno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Dimitrije je ustoličen nakon četiri godine, kad su se stekli uslovi. I danas epidemiološki uslovi ne dozvoljavaju ustoličenje i to će biti izvršeno čim se oni steknu - rekao je Branković.

Glas Srpske