Putin: "Izbićemo zube" svima koji pokušaju da nas "ujedu" :: Semberija INFO ::

 

Putin: "Izbićemo zube" svima koji pokušaju da nas "ujedu"


Фото - Танјуг / АП
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija oštro odgovoriti svima koji pokušaju da posegnu za njenom teritorijom.

"Svi žele da nas negdje 'ujedu' ili da nam nešto 'odgrizu', ali oni koji namjeravaju to da učine trebalo bi da znaju da ćemo izbiti zube svima tako da više ne mogu da grizu", poručio je Putin na sastanku organizacionog odbora "Pobjeda".

Istovremeno, on je istakao da Rusija ne ide putem militarizacije ekonomije.

Prema njegovim riječima, što zemlja postaje jača, njeni protivnici odmah nalaze povode da pokušaju da ograniče njen razvoj. Takvi pokušaji nastavili su se odmah poslije raspada SSSR, primijetio je Putin.

Ruski lider je podsjetio da su za odbranu ove godine izdvojene 42 milijarde dolara po trenutnom kursu, dok američki vojni rashodi, prema riječima Putina, "premašuju 770 milijardi".

Gledajući apsolutne iznose, Rusija je negdje u prvih 10 zemalja, ali pri kraju tog spiska, precizirao je predsjednik.

Kako je rekao, ispred Rusije nisu samo SAD, Kina, Indija, Saudijska Arabija, sve vodeće evropske zemlje poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije, već i zemlje poput Japana, koje nešto malo više, ali ipak troše više od Rusije na nacionalnu odbranu, uprkos tome što kod njih po Ustavu vojska praktično i ne postoji.

Istovremeno, ruska vojska ima najsavremenije nuklearne snage obuzdavanja, primjetio je on.

"Imamo generalno novu vrstu strateškog oružja, interkontinentalni blok Avangard sa hipersoničnom brzinom. Niko drugi još nema, ali mi imamo hipersonično oružje", istakao je Putin.

On je upozorio da će se pokušaji obuzdavanja Rusije nastaviti, jer njenim protivnicima "takva zemlja jednostavno nije potrebna".

Putin je poručio danas da Moskva neće zatvarati oči pred pokušajima prekrajanja istorije u vezi sa Drugim svjetskim ratom.

"Ne možemo da ostavimo takve postupke bez odgovora", rekao je Putin na sastanku oranizacionog odbora "Pobjeda" govoreći o pokušajima revizije istorije kada je riječ o Drugom svjetskom ratu i nacističkim ratnim zločincima, prenosi TASS.

Putin je rekao da će se Rusija oslanjati na činjenice i učiniti sve da osigura kontinuitet istorijskog pamćenja u ruskom društvu kako bi buduće generacije sačuvale istinu o ratu, decenijama i vijekovima kasnije i poštovanje prema herojima, svojim prethodnicima.

On je istakao da uz značaj masovnih obilježavanja godišnjica, prioritet treba dati sistematskom radu.

​Tanjug / Nezavisne