U susret Samitu energetike u Trebinju: Domaće kompanije nude kvalitetne projekte za obnovljivu energiju :: Semberija INFO ::

 

U susret Samitu energetike u Trebinju: Domaće kompanije nude kvalitetne projekte za obnovljivu energiju





BANjALUKA - Kako ubrzati tranziciju energetskog sektora na čistu energiju i kakva nas energetska budućnost čeka, neka su od pitanja na koja će u iduća dva dana pokušati da odgovore predstavnici elektroenergetskog sektora zapadnog Balkana na Samitu energetike Trebinje.

Prelazak na obnovljive izvore energije veliki je izazov i za kompanije u Srpskoj i BiH, ali u onima sa dugim stažom vjeruju da će im bogato iskustvo biti od pomoći. U kompaniji “Kaldera”, koja posluje u sastavu “Infinity International Group”, kažu da je fokus njihovog budućeg rada investiranje u sektor energetike, sa posebnom pažnjom na pametno upravljanje, pametnu mrežu i obnovljive izvore energije. O tome će, između ostalog, govoriti i na samitu koji počinje sutra, a okupiće predstavnike energetskog sektora, inovatore i regionalne naučnike.

- Nudimo projektovanje i savjetodavne usluge za projektovanje elektrana iz obnovljivih izvora energije, kao i za integraciju tih elektrana u elektroenergetski sistem. Sve što smo dosad uradili omogućuje nam da osiguramo optimalnu integraciju ovih postrojenja u mrežu - kazao je direktor “Kaldere” Savo Minić, ujedno i jedan od panelista samita.

Minić naglašava da su Evropa i Energetska zajednica već zauzele stav da se što više pribjegava alternativnim izvorima proizvodnje struje. U tom smislu, treba što prije prezentovati kakva će biti energetska stabilnost kada ne bude konvencionalnih načina proizvodnje.

- Potrošnja energije do 2035. godine trebalo bi da bude za trećinu veća od današnje. Napuštanje primjene fosilnih goriva i nuklearne energije u najrazvijenijim evropskim zemljama i povećanje učešća obnovljivih izvora sve više dovodi do neravnoteže u proizvodnji i potrošnji i zato su efikasna rješenja neophodna već danas - ističe Minić.

Pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik programskog odbora samita u Trebinju Admir Softić rekao je da je nula emisije ugljen-dioksida zadatak koji u Evropi mora biti završen do 2050. godine i zato je dekarbonizacija energetskog sektora suština svega.

- Radimo na izradi integrisanog energetskog i klimatskog plana za period 2021-2030. To je prvi put da se radi o ovakvom planu, u kojem je potrebno pomiriti energetsku i klimatsku politiku. Razvijeni su energetski modeli koji su komplementarni sa klimatskim politikama i taj plan obuhvata desetogodišnji period koji će dati pravac razvoja energetskog sektora BiH. Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije nepovratan je proces, a to znači da do 2050. moramo zatvoriti sve termoelektrane i rudnike i to neće biti nimalo lako - priznaje Softić. Dodao je da domaće kompanije poput “Kaldere” imaju odlične preduslove za razvoj i ulaganja u energetskom sektoru.

U “Infinity International Group”, jednom od sponzora samita, ističu da se pokazalo da je i u energetici neizbježno prilagoditi tehnologije digitalnom razvoju i koristiti onlajn alate i softversku podršku i naglašavaju da će sinergijom kompanija u sastavu grupacije i sektor energetike dobiti novu snagu.

- Samit energetike vodeći je regionalni događaj i zadovoljstvo nam je što smo zlatni sponzor tako važnog skupa. Imajući u vidu da je naša grupacija regionalni lider u informacionim tehnologijama, elektroenergetici, digitalizaciji i elektromobilnosti, naši stručnjaci daće značajan doprinos traženju najboljih rješenja za modernizaciju energetskog sektora i njegovo funkcionisanje - rekao je predsjednik Uprave “Infinity International Group” Bojan Vujić. Naglasio je da je opredijeljenost ka izvrsnom i inovativnom poslovanju, uz više od 3.000 značajnih projekata, garancija kvaliteta koji grupacija pruža.

Pametna brojila

Admir Softić je rekao da je najvažniji pametan pristup tehnologijama i razvoju tehnologija.

- Pametna mjerila, brojila i slično, sve su to alati koji će nam trebati u procesu digitalizacije energetskog sektora, tako da će kompanije poput “Kaldere” u budućnosti biti u centru pažnje - smatra Softić.

Glas Srpske