Zeman: Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje :: Semberija INFO ::

 

Zeman: Molim srpski narod da nam oprosti bombardovanje


PRAG - NATO bombardovanje bila je greška, bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti, rekao je danas predsjednik Češke Miloš Zeman poslije sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksnadrom Vučićem u Pragu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare prenio da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu i podsjetio na 1938. godinu, kada su Češku kako je rekao, iznevjerili zapadni saveznici, i na 1968. godinu, kada su ih izneverili istočni savenici.


"Srpski narod u oba slučaja izrazio je svoju podršku. Mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Zato se ovom prilikom u svoje ime izvinjavam za bombardovanje tadasnje Jugoslavije", poručio je Zeman.

On je rekao da ga je sve vrijeme to mučilo, navodeći da je Češka u vrijeme kada se o tome odlučivalo bila tek nekoliko nedjelja u NATO.

"Tražili smo saglasnost i očajno tražili bar jednu zemlju da bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti", rekao je Zeman i zatražio oproštaj navodeći da se ovim riješio i svoje dugogodišnje traume, jer, kako je kazao, kajanje oslobađa.

On je citirao staru latinsku izreku "rekoh i spasoh svoju dušu (Dixi et salvavi animam meam).

Zeman je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o uspješnom razvoju ekonomske saradnje, navodeći da je u rukama imao tri stranice čeških firmi koje uspješno ulažu u Srbiju.

Zeman je dodao da su razgovarali i o stavovima dvije zemlje u pogledu međunarodnih odnosa, a posebno je istakao sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili korektne odnose sa svim značajnim zemljama.

Zeman je pozitivno ocenio i brzo napredovanje vakcincije u Srbiji, što je, kako je rekao, vezano i za to što Srbija ima vakcine iz više zemalja.

"Visoko cijenim ovu posjetu, i rado se sjećam svoje posjete u Beogradu i nadam se da ću pred sam kraj mandata još jednom pogledati taj grad", rekao je Zeman.

Zeman i Vučić održali su prethodno sastanak u četiri oka, nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmjene državnih odlikovanja između dva predsjednika.

Predsjednik Zeman je zbog lošeg zdravstvnog stanja bio u invalidskim kolicima, ali je smogao snage da ustane i pozdravi Vučića, čime je dodatno izrazio svoj poštovanje i prijateljstvo.

​Srna / Glas Srpske