Vučić nakon samita: Oko promjene granica nije bilo saglasnosti :: Semberija INFO ::

 

Vučić nakon samita: Oko promjene granica nije bilo saglasnosti


Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo–Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je predsjednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je, nakon plenarne sjednice, naveo da je najvažnije da postoji koncezus da se cijeli region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

- Podržali smo namjere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom - preneo je Vučić.

Ukazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promjene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio, u regionu pojedini na dva različita načina tumače mijenjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se mijenjaju van pravila koja su ustanovili.

- Srbija se uvijek zalagala za nemijenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promjena, sutra ne može - rekao je Vučić.

- Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni - dodao je Vučić.

Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.

- Ali na to smo navikli. Prije svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo - zaključio je Vučić, prenosi RTS.

Glas Srpske