SIJARTO: SRBIJA I CRNA GORA U OVOM MANDATU DA POSTANU ČLANICE EU :: Semberija INFO ::

 

SIJARTO: SRBIJA I CRNA GORA U OVOM MANDATU DA POSTANU ČLANICE EU


Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto ocijenio je da Crna Gora i Srbija tokom ovog mandata Evropske komisije treba da postanu punopravne članice EU.

Sijarto je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem rekao da sve što se događa na zapadnom Balkanu ima uticaj i na Mađarsku i da je zbog toga najbolji put integracija tog regiona u EU.

- U suprotnosti je sa našim interesima ono što se danas dešava u Briselu u pogledu proširenja EU. Proteklih godina EU je izgubila svoj ekonomski i politički značaj - rekao je Sijarto, prenosi podgorička "Pobjeda".

Prema njegovim riječima, protivteža može da bude samo proširenje i prijem novih zemalja.

- Zato Brisel molim da ne staje na put proširenju EU i da ne izmišljaju kvazi-razloge zašto ne može da se napreduje u pregovaračkim procesu - naveo je Sijarto.

On je rekao da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u procesu pregovora i dodao da Mađarska odnose sa Crnom Gorom vidi kao strateško partnerstvo.

Sijarto je rekao da je sa Crnom Gorom dogovoreno da se priznaju sertifikati o vakcinaciji i da se odobri slobodno putovanje bez testova i karantina.

Radulović je izrazio uvjerenje "da ovaj region pripada zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti".

- Saglasili smo se i o potrebi saradnje u ekonomiji, nauci, kulturi obrazovanju - na
 
(SRNA)