Zvaničnici Srpske uputili čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija :: Semberija INFO ::

 

Zvaničnici Srpske uputili čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija


BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je danas, povodom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, uputio čestitku svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Srpskoj, zahvalivši im se što su građani u vrijeme globalne pandemije virusa korona imali brze, tačne i provjerene informacije.

“U ime Vlade i u svoje ime, povodom Međunarodnog dana slobode medija upućujem vam iskrene čestitke, te koristim ovu priliku da vam se zahvalim što ste, u vrijeme globalne pandemije, pokazali koliko je značajna uloga medija, posebno za naše građane koji su imali brze, tačne i provjerene informacije”, navodi se u čestitki Viškovića.

On podsjetio da je proteklih godinu dana, svaki dio našeg društva bio izložen značajnim izazovima, a posebno mediji, koji su u uslovima izuzetno složene epidemiloške situacije, imali odgovoran zadatak da daju pravovremene informacije koje su bile od velike važnosti za očuvanje zdravlja stanovništva, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

“I u ovakvim složenim situacijama novinari su, često se i sami izlažući opasnosti, blagovremeno i autentično izvještavali javnost o zaštiti našeg stanovništva u uslovima borbe protiv ove pošasti i na tome treba svi zajedno da im budemo zahvalni”, ocijenio je Višković.

On je naglasio da će Vlada nastaviti da njeguje otvoren i partnerski odnos sa svim medijima, pružajući podršku slobodi izražavanja koja je presudna za svako demokratsko društvo, a sve s ciljem da građani Srpske budu brzo i istinito informisani.

“Još jednom koristim priliku da vam čestitam vaš praznik i poželim dobro zdravlje i uspješan rad”, navodi se u čestitki premijera Srpske.

Čubrilović: Sloboda novinarstva ne smije biti ugrožena

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim novinarima i zaposlenima u medijima 3. maj - Svjetski dan slobode medija u želji da sačuvaju slobodu i objektivnost, te da se u službi istinitog informisanja javnosti drže pravila svoje profesije, prenoseći informacije tačno, istinito i pravovremeno.

Čubrilović je istakao da je zakonodavni okvir Srpske dovoljno širok da garantuje medijske slobode i uvažava medijske stavove, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

“Sloboda novinarstva ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Nažalost, u medijskom prostoru mnogo je lažnih portala i žutila, koji ugrožavaju većinu časnih novinara. Zato bi regulisanje ove oblasti i predan rad na podizanju odgovornosti u toj sferi morao biti zajednički zadatak, ali i prvenstveni cilj svih nas, prije svega same medijske zajednice”, navodi se u čestitki Čubrilovića.

On se zahvalio medijima i novinarima na predanom praćenju rada Narodne skupštine i rekao da je uloga profesionalnih medija u svakom društvu veoma važna, jer je korektiv svake vlasti i njen najbolji saradnik da ispravi eventualne loše poteze.

“Zato naš zajednički zadatak jeste da mediji ostanu profesionalni, da ne bude cenzure i da se zaustavi njihova tabloidizacija. Nažalost pandemija virusa korona, koja traje duže od godinu, ekonomski je pogodila i rad medija i novinara, koji su i u njoj, kao i u svim drugim vanrednim prilikama i okolnostima, bili na visini zadataka, realno i istinito prenoseći informacije građanima Srpske, i bez kojih bi i ova naša borba bila nemoguća”, rekao je Čubrilović.

On je novinarima i svim zaposlenima u medijima poželio da sačuvaju slobodu, da se bore i izbore za poštovanje principa slobodnog i objektivnog novinarstva, ali i za svoje ekonomske, socijalne i radne slobode.

Tegeltija: Sloboda medija - temelj demokratskih društava

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je 3. maj - Svjetski dan slobode medija, uz poruku da je sloboda medija temelj demokratskih društava, koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

Tegeltija je čestitku uputio novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u BiH, kao i drugim zaposlenim u sredstvima javnog informisanja.

Navodeći da je važnost prenošenja tačnih, blagovremenih i provjerenih informacija došla u punom kapacitetu do izražaja u jeku pandemije virusa korona, Tegeltija je zahvalio svim medijskim radnicima koji odgovorno i predano rade svoj posao u ovom teškom periodu pandemije, te izrazio punu podršku slobodi medija u skladu sa profesionalnim standardima novinarstva.

“Još jednom želim da vam čestitam Svjetski dan slobode medija i poželim bolji materijalni, profesionalni i ukupni društveni položaj i dobro zdravlje”, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Savjeta ministara upućenoj u njegovo i ime Savjeta ministara urednicima, novinarima, kamermanima, fotografima i ostalim zaposlenima u medijskim kućama u BiH.

Srna / Glas Srpske