Danas je Međunarodni praznik rada - 1. maj: Simbol borbe za prava i dostojanstvo radnika :: Semberija INFO ::

 

Danas je Međunarodni praznik rada - 1. maj: Simbol borbe za prava i dostojanstvo radnika


BEOGRAD - Međunarodni praznik rada, 1. maj, danas se, na razne načine, oblježava u svijetu, a u Republici Srpskoj je državni praznik.

Masovna okupljanja obe godine svuda izostaju, zbog pandemije virusa korona, a sindikati su poručili da će nastaviti borbu za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika, a

Ovaj datum se obilježava u znak sjećanja na velike demonstracije u Čikagu u maju 1886. godine, kada su radnici štrajkovali tražeći osmočasovno radno vrijeme i bolje uslove rada.

Na ulicama je prostestovalo blizu 40.000 radnika, a njihovi zahtjevi su simbolično istaknuti u tri čuvene osmice, osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja.

Demonstracije su se završile krvavim sukobima sa policijom kada je šest radnika ubijeno, a oko 50 ranjeno.

Veliki broj radnika je uhapšen, pet radničkih vođa je osuđeno na smrt, a trojica na robiju.

Na prvom kongresu Druge internacionale, održanom tri godine kasnije, donijeta je odluka da se svakog Prvog maja održavaju radničke demonstracije.

U Karaljevini Srbiji prve proslave 1. maja organizovane su u Beogradu, Šapcu, Negotinu, Kragujevcu, Požarevcu, Obrenovcu i Bajinoj Bašti.

Proslave su poprimile masovni karakter poslije osnivanja Glavnog radničkog saveza i Srpske socijaldemokratske stranke 1903. godine.

Srna / Tanjug / Glas Srpske