Brnabić: Zajednička sjednica vlada 17. maja u Banjaluci :: Semberija INFO ::

 

Brnabić: Zajednička sjednica vlada 17. maja u Banjaluci


BEOGRAD - Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana 17. maja u Banjaluci, kao i da će tada biti postavljen kamen-temeljac za hidroelektranu "Buk Bijela", a da će najvjerovatnije krajem jula konačno biti otvoren most "Bratoljub", između Bratunca i Ljubovije.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Brnabićeva je rekla da je 17. maj dan kada se kreće konačno u realizaciju zajedničke hidroelektrane "Buk Bijela".


Ona je dodala da se iskreno nada da će krajem jula ili u avgustu konačno biti otvoren most "Bratoljub", između Bratunca i Ljubovije, koji je Srbija sa svoje strane završila još 2017. godine i uložila znatnu sumu novca, kao i Republika Srpska za pretpristupne saobraćajnice.

"Ali se čekalo na otvaranje garničnog prelaza. To je pre nekih godinu dana obnovljeno i sada se na tome radi. To će značiti toliko mnogo za ljude za obe strane tog mosta. Tako da se nadam da ćemo i taj veliki poduhvat konačno završiti", rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je navela da je postignut dogovor da 17. maja bude održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

"Pravili smo pauzu, nažalost, preko godinu dana, zbog virusa korona, ali, evo sada, kada se situacija malo smirila i stabilizovala, 17. maja ćemo ići u Banjaluku na zajedničku sednicu dve vlade", dodala je ona.

Brnabićeva je rekla da će na toj sjednici ponovo biti pokrenuta dinamika oko mnogih tih projekata, posebno strateških, kao što je Aerodrom Trebinje.
"Mi 17. maja postavljamo kamen-temeljac za hidroelektranu žBuk Bijelaž. I to je jedan strateški projekat do koga nam je mnogo stalo i na kojem smo mnogo radili, a koji će finansirati Srbija", dodala je Brnabićeva.


Ona je navela da je tu i auto-put do Bijeljine, napomenuvši da Srbija već radi na pravcu Kuzmin – Sremska Rača, te da će finansirati kompletnu trasu tog puta do Bijeljine.

"Aerodrom Trebinje je izuzetno važan strateški projekat, nadam se da ćemo krenuti u izgradnju sledeće godine. Tu smo mi već odvojili znatna sredstva za eksproprijaciju. To je aerodrom koji će biti u stoprocentnom vlasništvu Srbije, ali će mnogo značiti ne samo za Republiku Srpsku, nego i za čitavu BiH", rekla je ona.

Ona je podsjetila da je sa predstavnicima Srpske razgovarano i o jednom važnom projektu u oblasti poljoprivredne infrastruktutre, a riječ je o automatskoj protivgradnoj zaštiti, kojom će se braniti područje Republike Srpske, ali će mnogo pomoći i Srbiji da sve gradonosne oblake razbije u Srpskoj.

Pored toga, dodala je ona, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuli su još jednu važnu temu, a to je otvaranje pograničnih industrijskih zona.

"To je jedna od važnih tema za narednu zajedničku sednicu vlada, a onda i konkretni projekti i podrška za četiri opštine Dubica, Kostajnica, Drvar i Nevesinje. Tako da 17. maja ponovo smo tamo i razgovaramo konkretno šta možemo da uradimo", dodala je ona.

Brnabićeva je podsjetila da je na inicijativu Vučića i Dodika ustanovljen i novi zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, koji se obilježava već dvije godine kao podsjetnik na datum kada je 1917. godine probijen Solunski front.

Ona je naglasila da su svi projekti Srbije za srpski narod dio nečeg većeg, zajedništva između ne samo Srbije i Srpske, nego i srpskog naroda, gdje god živio u regionu ili širom svijeta, te dodala da je ponosna na sve što je urađeno.

Brnabićeva je rekla da uvijek emotivno doživljava kada posjeti Republiku Srpsku i otvori neki od zajedničkih projekata koje finansira Srbija, bilo da se radi o domu zdravlja, obdaništu, mostu, odnosno o svemu što je važno za kvalitet života građana u ne samo u Srpskoj, nego srpskog naroda širom BiH.

Srna / Glas Srpske