Stanje na putevima: Mokri kolovozi u višim krajevima :: Semberija INFO ::

 

Stanje na putevima: Mokri kolovozi u višim krajevima


BANjALUKA - Saobraćaj u Republici Srpskoj i BiH odvija se po mjestimično vlažnim, a u višim krajevima po mokrim kolovozima, dok je na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske ističu da je na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno poštovanje privremene signalizacije, koja reguliše saobraćaj i vozačima savjetuju da voze maksimalno oprezno, te da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu.

Danas će od osam do 16 časova privremeno biti obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Srpske Toplice - Čađavica, dionica Kola - Stričići, zbog bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača.

U vrijeme trajanja privremene obustave saobraćaj će biti preusmjeren na alternativni pravac Kola - Ledenice - Stričići.

U toku su radovi na raskrsnici dionice magistralnog puta Ivanjska - Šargovac i lokalnog puta Zalužani - Dragočaj u naselju Ramići, zbog čega će biti izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS savjetuju vozačima da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na dionici magistralnog put Klašnice jedan - Gornja Vijaka jedan, zbog čega su na snazi izmjene u odvijanju saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje (Jakeš) - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH (Karuše).

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnih puteva Milići - Vlasenica - Han Pijesak i Vlasenica - Tišća, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Karakaj dva - Drinjača, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od osam do 15 časova najavljene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dijelu magistralnih puteva Bijeljina - Brčko i Bijeljina - Ugljevik u toku su radovi na uređenju puta.

Saobraćaj se odvija naizmjenično, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog radova, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja i na dionici magistralnog puta Crkvina - Modriča jedan.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica - Gradiška, na dionici Mrakovica - Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac - Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Čajniče - Miljeno u mjestu Luke, zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom trakom.

Zbog radova na dinici regionalnog puta Jezero - Šipovo, saobraćaj se u vremenu od sedam do 17 časova povremeno obustavlja, po potrebi, u trajanju do jedan sat.

Na dionici regionalnog puta Starni Majdan - Lamovita, zbog radova, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja. Radovi su planirani do 1. avgusta ove godine.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH (Križ), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionicama puteva Prijedor - granični prelaz Gradina, međuentitetska linija Ledenice - Crkvina - granični prelaz Šamac i Doboj - Derventa - Brod kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

Vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na području FBiH zbog radova na montaži putokaznih portala večeras od 21.00 do 5.00 časova ujutro biće obustavljen saobraćaj na dionici auto-puta Visoko - Podlugovi u smjeru Visoko - Podlugovi.

Za vrijeme ove obustave saobraćaj će se preusmjeriti na regionalni put između Visokog i Podlugova.

Zbog radova u tunelu „Čaklovići“ na dionici Tuzla - Kalesija saobraćaj se od 22 do šest časova obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, dok putnička vozila iz smjera Kalesije saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Teretna vozila se tokom dana usmjeravaju na alternativni pravac preko Dubrava.

u toku su radovi u tunelu „Crnaja“ na dionici Konjic - Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima, od 23 do 4.30, na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor - Jablanica saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelu „Jasen“.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila teža od 7,5 tona, izuzev autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar -Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Doboj - Tuzla, Zenica - Vjetrenice, Kaonik - Busovača, Stolac - Hutovo, Posušje - Tomislavgrad i Banovići - Ribnica.

Na graničnim prelazima u BiH nema zadržavanja.

Na graničnom prelazu Metaljka, na putu Čajniče - Pljevlja, moguć je prelazak granice u vremenu od sedam do 19 časova.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Srna / Glas Srpske