EBRD i ILO: Pandemija ugrožava 250.000 radnih mjesta u BiH :: Semberija INFO ::

 

EBRD i ILO: Pandemija ugrožava 250.000 radnih mjesta u BiH


LONDON- Pandemija virusa korona teško je pogodila BiH i postoji „neposredan rizik od gubitka 250.000 radnih mjesta zbog njihove specifičnosti“, navodi se u danas objavljenom zajedničkom istraživanju Međunarodne organizacije za rad (ILO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U izvještaju se dodaje da je to obuhvatalo blizu 20 odsto radne snage krajem 2020. godine i da ILO globalno upozorava na pojavu „zaključane generacije“.

U studiji je utvrđeno 14 sektora koji su posebno osjetljivi na udar pandemije, a među njima su veleprodaja i maloprodaja, transport, poljoprivreda i stočarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u posluživanju hrane.

- Ovi sektori se u najvećoj mjeri preklapaju u Republici Srpskoj i FBiH - piše u dokumentu.

EBRD navodi da se polovina ugroženih radnih mjesta nalazi u mikropreduzećima koja imaju do 10 radnika i da su posebno na udaru mladi jer imaju veliki udio u pogođenim sektorima.

U analizi se navodi da su oba entiteta pokušala da nadoknade preduzećima njihove gubitke bez obzira na to kojem sektoru pripadaju.

EBRD preporučuje da se na entitetskom nivou formuliše sveobuhvatna politika zapošljavanja i da se zdravstveno osiguranje odvoji od kategorije nezaposlenih lica.

U preporukama se navodi da treba poboljšati povezanost baza podataka i razmjenu informacija među različitim nivoima vlasti i institucijama, razmotriti dodatne šeme za očuvanje radnih mjesta i preispitati dosadašnje mehanizme za zaštitu radnih mjesta, ukoliko su uvedeni.

​Srna / Glas Srpske