ERDOGAN: BAJDEN DA POVUČE RIJEČ "GENOCID" :: Semberija INFO ::

 

ERDOGAN: BAJDEN DA POVUČE RIJEČ "GENOCID"


Foto: REUTERS
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan apelovao je na predsjednika SAD Džozefa Bajdena da brzo promijeni deklaraciju o masakru nad Jermenima koje je izvršilo Otomansko carstvo 1915. godine, pošto je Bajden iskoristio riječ "genocid".

Erdogan je u ponedjeljak rekao da je takva ocjena uznemirujuća i narušava bilateralne odnose.

Bajdenova deklaracija od subote je razbjesnila Tursku, koja je rekla da je saopštenje otvorilo “duboke rane“ u odnosima koji su već zategnuti brojnim pitanjima, prenosi Rojters.

U prvim komentarima Bajdenove izajve, Erdogan je rekao da će “pogrešan korak“ biti prepreka odnosima, a onda je savjetovao SAD da se “pogledaju u ogledalo“ i dodao da Turska i dalje želi da uspostavi “dobre komšijske odnose“ sa Jermenijom.

- Predsjednik SAD je dao ocjene koje su bez osnova, nepravedne i netačne o tužnim događajima koji su desili u našem kraju prije više od jednog vijeka - rekao je Ergodan nakon sastanka kabineta.

On je pozvao da turska i jermenska strana formiraju zajedničku komisiju da istraži događaje.

- Nadam se da će američki predsjednik odustati od pogrešnog poteza što prije je moguće - izjavio je Erdogan.

On je kritikovao SAD i zbog toga što nisu uspjele da nađu rješenje za decenijski star konflikt između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, gdje su SAD, Rusija i Francuska bile posrednici, a onda je, kako je dodao, Vašington samo stajao nemo i gledao kako se dešavaju masakri.

- Ako kažete genocid, onda morate da se pogledate u ogledalo i napravite procjenu. Šta se desilo sa američkim starosjediocima, ne moram čak ni da ih pominjem, ali ono što se dogodilo je jasno. Sa svim tim istinama, ne možete davati optužbe o genocidu turskog naroda - kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske je takođe rekao da je oko 150.000 ljudi ubijeno tokom 1915. godine, dok Jermenija kaže da je stradalo oko 1,5 miliona ljudi.

Erdogan kaže da je broj ubijenih “preuveličan dodavanjem jedne nule na kraju“.
 
(TANjUG)