Kompenzacioni fond Srpske odobrio 8,4 miliona KM za nabavku vakcina :: Semberija INFO ::

 

Kompenzacioni fond Srpske odobrio 8,4 miliona KM za nabavku vakcina


BANjALUKA - Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas 8.491.392 KM sa uključenim PDV-om za nabavku 160.000 doza vakcina protiv virusa za vakcinaciju 80.000 lica.

"Institut za javno zdravstvo se zadužuje da izvrši nabavku vakcina. Takođe, Institut je dužan da o realizaciji pomenute nabavke redovno informiše Upravni odbor Kompenzacionog fonda", saopšteno je nakon sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda upoznao se i sa informacijom o potrebi za dodatnim sredstvima za nabavku testova za dokazivanje antitijela i odobrio 300.000 KM uračunatim PDV-om za tu namjenu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sjednici je odborena i isplata do šest miliona KM za sufinansiranje kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji radi pomoći proizvođačima i prerađivačima za saniranje posljedica izazvanih virusom korona.

"Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Upravni odbor Kompenzacioni fond upoznao se na sjednicu u Banjaluci sa informacijom o sufinansiranju kapitalnih investicija u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu i zaključio da su ispunjeni uslovi za dodjelu milionskih sredstava za podršku kapitalnim investicijama radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona.

Na sjednici se Upravni odbor Kompenzacionog fonda upoznao i sa informacijom o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu od 1. do 28. februara iz sredstava Kompenzacionog fonda.

"Odobrava se 168.079 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u pomenutom periodu za 31 poslovni subjekat", ističe se u saopštenju.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda je zaključio da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo spisak poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava o osnovu iskorištenih turističkih vaučera u pomenutom periodu, u skladu sa uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

Na današnjoj sjednici utvrđen je prijedlog uredbe o dodjeli sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart, koji će biti proslijeđen Vladi Republike Srpske.

Uredbom se uređuju korisnici, uslovi, kao i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava za saniranje posljedica pandemije virusa korona za mart.

Predložena uredba proizašla je iz potrebe da se pomogne privrednim subjektima i drugim pravnim licima koji nisu mogli obavljati registrovanu djelatnost u martu duže od pet dana, s ciljem saniranja posljedica pandemije na njihovo poslovanje.

Srna / Glas Srpske