VLADIKA JOANIKIJE: JASENOVAC - ZBIRNO IME NOVOG SRPSKOG STRADANjA :: Semberija INFO ::

 

VLADIKA JOANIKIJE: JASENOVAC - ZBIRNO IME NOVOG SRPSKOG STRADANjA


Foto: Sputnik
Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije istakao je danas povodom obilježavanja novojavljenih jasenovačkih mučenika da je Jasenovac zbirno ime novog stradanja srpskog naroda.

Vladika Joanikije je podsjetio da je prije desetak godina Srpska pravoslavna crkva prepoznala i proslavila Svete novomučenike jasenovačke, a sa njima i sve one koji su nevino postradali: mučenike iz Dola, Velike, Gornjeg Polimlja, djecu koju su Hitlerove jedinice ubile bez milosti, a sa njima djevojke, mladiće, starce, žene i trudnice, prebilovačke, korićke, jadovinske i mnoge druge mučenike.

- Prvi od naših sveštenika koji je glasno progovorio o našim novim žrtvama, bio je nedavno upokojeni, vladika Atanasije, i mitropolit Amfilohije - istakao je vladika Joanikije, koji je danas služio liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Ćelija Piperska nadomak Podgorice.

On je ukazao da mitropolit Amfilohije ne samo da je progovorio nego je i svaku stopu mučeničku cjelivao, a kako se približavao svojoj končini sve se više i udubljivao u golgotsku tajnu stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i svuda.

- A, i on sam se sve više udubljivao u tajnu Hristovog raspeća i stradanja, i ljudskog stradanja, ljudskih patnji, a i sam je patio u Crnoj Gori. Duša napaćena za Hrista. Zaista ako je iko ispio čašu stradanja Hristovih kao apostol u naše dane to je bio mitropolit Amfilohije - rekao je vladika Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Govoreći o današnjoj proslavi novojavljenih jasenovačkih mučenika u Slavoniji, vladika Joanikije rekao je da su danas u mislima sa Njegovim preosveštenstvom episkopom pakračko-slavonskim Jovanom i raspetim narodom i monaštvom u Slavoniji.

- Naš narod nedavno je pokazao svu ljepotu i snagu naše vjere, te da su nam Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Stefan Piperski i svi Sveti novomučenici koji su za vjeru postradali, dali snage da vjeru očuvamo - rekao je vladika Joanikije.

On je istakao da Gospod otkriva svoje tajne svima onima koji ga ljube i daje im snagu ne samo da vjeru svoju čuvaju, obraz, poštenje i tradiciju, korijene, nego im daje snagu da svjedoče ljubav Božiju, Jevanđelje Božije, u svakom vremenu.
 
(SRNA)