Odbranjena krstionica kod Tivta (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

Odbranjena krstionica kod Tivta (VIDEO)


Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica čije je rušenje bilo najavljeno za danas, povukla se zbog velikog broja ljudi, koji su se okupili kako bi odbranili građevinu, javila je Televizija Crne Gore (TVCG).
 
Ranije danas, sveštenik Manastira Miholjska prevlaka, pozvao je policiju da se povuče s ostrva. Na ostrvu je, sudeći po fotografijama i video snimcima, prisutan veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi sprečili rušenje krstionice na vodi.


 
Radio Tivat javio je da rušenje krstionice nije obavljeno, jer je veliki broj vernika sa sveštenstvom držao moleban i opkolio građevinu čije rušenje je trebalo da bude obavljeno jutros u devet sati, a na osnovu rešenja Direkcije za inspekcijske poslove i nadzor Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).
 
Tokom noći zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom.
 
U ranim jutarnjim satima načelnik Centra bezbednosti Herceg Novi Goran Banićević i načelnik OB Tivat Dragan Kontić razgovarali su sa sveštenikom Miajlom Backovićem, tražeći da se vernici povuku, kako bi se pristupilo rušenju.
 
Backović im je, kako prenosi Radio Tivat, saopštio da je Mitropolija crnogorsko-primorska više puta nudila državi da plati zakup ponte.
 


- Krstionica je u zoni Morskog dobra, ali je deo manastira, odnosno izgrađena je na postojećoj ponti koja je predviđena za krštenja i, što je najvažnije, nije niko preziđivao more, kako to rade mnogi oko nas, nije niko zauzimao morski prostor. Jednostavno smo na postojećoj ponti napravili malu crkvicu od 11 kvadrata i opet ponavljam, ne bežimo od toga da platimo zakup te ponte - istakao je Backović.
 
U jednom trenutku mirnog okupljanja vernici su doneli službenicima policije kafu i čaj, a oni su se oko 7.30 povukli jer se nisu stekli uslovi za rušenje.
 
Od devet časova u krstionici arhijerejsku liturgiju služi episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.
Ranije jutros, na Fejsbuk stranici Manastira Miholjska prevlaka objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Telegraf.rs/RTCG