Znakovi koji ukazuju na upotrebu droga :: Semberija INFO ::

 

Znakovi koji ukazuju na upotrebu droga


Roditelji često kažu kako nisu imali pojma da njihov tinejdžer pije ili koristi droge. To je obično zbog toga što su zanemarivali očite znakove koji su se ukazivali oko njih. Nemojte da se to desi i vama. Ovdje su opisani znakovi koje biste trebali tražiti.

Roditelji se pitaju kako prepoznati da njihovo dijete uzima droge i što učiniti kad se takav problem pojavi. Znakovi koji upozoravaju da je moguće da dijete ima ozbiljnijih problema s uzimanjem sredstava ovisnosti su sljedeći:

Promjene u ponašanju

• izražena sklonost laganju, varanju, krađi, problemi s policijom
• napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje pričanja o novima
• posjedovanje veće količine novca
• česta i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajnovitost
• ljutnja i izbjegavanje razgovora o drogama
• smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, nizak stepen samopouzdanja
• smanjeno zanimanje za ranije aktivnosti i hobije
• opadanje školskog uspjeha
• sve slabije školske ocjene
• česti neopradvani izostanci, lijenost

Tjelesni znakovi

• teškoće u pamćenju i koncentraciji
• slaba koordinacija pokreta, nepovezan, nejasan govor
• nezdrav izgled
• zapuštanje lične higijene
• zakrvavljene oči, izrazito proširene ili sužene zjenice
• poremećaj ritma spavanja i ishrane
• gubitak tjelesne težine
• umor ili hiperaktivnost
 
Očiti znaci zloupotrebe droga

• posjedovanje pribora kao što su lule, cigaretni papir, ampule i bočice, kapljice za oči, šprice, igle, nagorjele kašičice ili čepovi boca, vatice i sl.
• posjedovanje droga: različitih vrsta tableta, bijeli do smeđi prah, suvo lišće, sjemenke, nepoznate biljke u cvjetnjacima, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, ljepila ili plin za upaljače koji brzo nestaje i slično.
Pronalaženje droga ili predmeta za upotrebu droge, svakako, treba shvatiti kao ozbiljan znak. Drugi nabrojeni znakovi nisu specifični i ukazuju na to da se s djetetom nešto događa. Promjena frizure, načina odijevanja, govora i ponašanja ili raspoloženja, normalna je za adolescentsku dob. Katkad je teško razlikovati normalne i očekivane promjene ponašanja adolescenata od onih koje su posljedica zlouporabe alkohola i ostalih droga. Ljutnja, promjene raspoloženja, gubitak interesa mogu ukazivati i na postojanje drugih problema, kao što je depresija. U svakom slučaju, ako su promjene izrazite i dugotrajne, zahtijevaju pažljivije promatranje.
 
Nos prepoznaje

Vaš tinejdžer upada u kuću npr. nakon izlaska s prijateljima. Kako ćete znati da li je pušio ili pio alkohol? Razgovarajte s njim, ali nemojte vikati iz druge prostorije i kroz zatvorena vrata, nego licem u lice. Ako je vaš sin pušio cigarete, pio alkohol ili pušio marihuanu, osjetićete zadah iz njegovih usta. Ukoliko je sjedio u zadimljenoj prostoriji, miris dima će se uvući u njegovu odjeću i kosu. To nije obavezan znak da je on kriv, ali ako namirišete miris trave, neka vam se upali alarm, iako nije on pušio, bio je s prijateljima koji jesu. Takođe, trebalo bi da budete sumnjičavi ako je vaš sin ušao u kuću, žvaćući svježu žvakaću gumu ili pepermint bombonu ili svježe miriše na parfem ili losion. Vjerovatno nastoji prikriti miris koji bi ga odao.

Pogledajte pažljivije

Ako vaš tinejdžer upotrebljava ilegalne supstance, vjerovatno postoje dokazi koje možete opaziti. Dok budete pričali s njim nakon što se vrati kući poslije izlaska s prijateljima, pažljivo ga pogledajte. Obratite pažnju na njegove oči, jer ako je nešto koristio, to će se primijetiti na očima. Ako je pušio marihuanu, oči će mu biti crvene i zakrvavljene, zjenice sužene, a kapci poluzatvoreni. Ako je pio alkohol, zjenice će mu biti raširene i teško će se moći usredotočiti na vas. Osim toga, alkohol ubrzava cirkulaciju krvi što dovodi do toga da će mu lice i obrazi biti rumeni. Takođe, postoje znakovi koji ukazuju na upotrebu opasnijih droga. Intravenska upotreba droga ostavlja tragove na rukama, ali ponekad i na drugim mjestima kao što su noge. Dugi rukavi tokom vrućih ljetnih dana mogu predstavljati pokušaj skrivanja tragova od uboda igle. Ušmrkavanje kokaina ponekad uzaziva krvarenje iz nosa i vremenom nestaje pregrada koja dijeli nosnice. Rane i kraste oko usta i nosa, uz mrlje od boje po odjeći ili tijelu, miris hemikalija ili curenje nosa mogu ukazivati na upotrebu inhalanata. Inhalanti su hemikalije koje se koriste u svakom domaćinstvu, a djeca i mladi ih zloupotrebljavaju udišući njihova isparenja kako bi se nadrogirali.
 
Promjene raspoloženja

Scenario je isti kao prethodni. Vaš sin se vratio kući nakon izlaska s prijateljima. Kako se ponaša? Da li je glasan i odbojan, ili se histerično smije bez razloga? Da li je neobično nespretan, pri čemu zapinje za namještaj i udara u zidove, sam sebi podapinje noge i obara stvari oko sebe? Da li je nedruštven, povučen i neobično umoran i poluzatvorenih očiju? Da li odmah ulazi u kupatilo? Sve su to znakovi da je koristio neku ilegalnu supstancu: alkohol, marihuanu ili nešto treće. Ne morate dizati paniku na najmanje promjene raspoloženja kad vaše dijete dođe kući, ali obratite pažnju na neobično ili ekstremno ponašanje. Takođe, trebate svakodnevno obraćati pažnju na ponašanje vašeg tinejdžera. Ako je vaš tinejdžer postao šutljiv, ljutit, povučen i nekomunikativan, i takvo ponašanje traje nekoliko sedmica, znajte da se nešto dešava. Možda će se naljutiti ako pokušate doprijeti do njega i reći će vam da ga ostavite na miru, ali trebate saznati šta se dešava.
 
Iako postoji bezbroj razloga zbog kojeg dijete može biti promjenljivog raspoloženja, ipak, trebate imati u vidu i mogućnost zloupotrebe droga. Ako primijetite da nešto nije u redu, na vama  je da otkrijete šta se, zaista, dešava sa njim.

​Semberske novine - Semberija info