Dubrovačka policija o zapljeni 575 kilograma kokaina: Droga bila namijenjena i BiH :: Semberija INFO ::

 

Dubrovačka policija o zapljeni 575 kilograma kokaina: Droga bila namijenjena i BiH


PLOČE - Dubrovačka policija zaplijenila je rekordnu količinu kokaina u luci u Pločama.

Kako je rečeno na današnjoj konfereciji za novinare, akcija je provedena 30. marta ove godine, kada je u kontejneru s voćem pronađeno 575 kilograma kokaina visoke čistoće. Droga je stigla iz Južne Amerike.

Vrijednost zaplijenjene droge je 57 miliona eura. Kriminalističko istraživanje se nastavlja s organizacijama iz susjednih zemalja, rečeno je na konferenciji. Utvrđeno je da kokain nije bio namijenjen hvatskom tržištu, već distribuciji u susjednim zemljama, među kojima je i BiH.

Inače, hrvatski mediji ranije su objavili da je roba bila skrivena u kontejneru s bananama, koji je stigao u luku iz Ekvadora, a da je voće naručila firma iz BiH, s tuzlanskog područja.

Na današnjoj konferenciji nije zvanično potvrđeno iz koje susjedne zemlje je kompanija koja je naručila robu. Uspostavljena je intenzivna međuagencijka saradnja kako bi se rasvijetlile sve činjenice.

Pošiljka je otkrivena prilikom jednog od pregleda službenim psima i drugim alatima. 

Kokain nije preuzet pa zato nije bilo hapšenja. 

Policajci iz PU Dubrovačko-neretvanske su djelovali u saradnji s Carinskom upravom.

"Carina i policija provode pojačan nadzor nad Lukom Ploče. Poduzeto je puno pregleda, ovdje su nam pomogli policijski psi", rekao je Pero Perić iz dubrovačke policije.

Naglasili su da ne mogu dati više detalja jer je kriminalističko istraživanje u toku. 

Ovo je treća velika akcija na jugu Hrvatske od početka godine.

Glas Srpske