Stanić: Statista.com otkrio šokantne podatke - Srpska prva po smrtnosti u Evropi :: Semberija INFO ::

 

Stanić: Statista.com otkrio šokantne podatke - Srpska prva po smrtnosti u Evropi


Republika Srpska prema podacima portala statista.com zaključno sa 13. aprilom 2021. godine ima više umrlih na milion stanovnika od Češke i nažalost prva je u Evropi po smrtnosti'', istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, naglasivši da je upaljen zdravstveni alarm – crveno u Republici Srpskoj.
 
„Kada pažljivo izanaliziramo tabelu portala statista.com (Covid-19 deaths worlwide per milion populations as of  April 13, 2021 by country), odnosno broj umrlih od kovida-19 širom svijeta na milion stanovnika, vidimo da je Češka Republika na prvom mjestu po broju umrlih od kovida-19 na milion stanovnika sa 2616 umrlih, dok je BiH je na trećem mjestu po smrtnosti po ovom kriterijumu“, kazao je Stanić.
 
Međutim, ističe Stanić,  kad raščlanimo BiH po istim kriterijumima iz dostupnih i javno objavljenih podataka dolazimo do toga da FBiH ima 2269 umrlih na milion stanovnika, a Republika Srpska 2743 umrlih na milion stanovnika, što nas postavlja na sam vrh liste smrtnosti od kovida-19 u Evropi.
 
Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS naglašava da je na šestom mjestu ove liste Sjeverna Makedonija sa 2049 umrlih na milion stanovnika. Hrvatska je na 18. mjestu, dok je Srbija na 43. mjestu sa 832 umrla na milion stanovnika.
 
„Potpuno je jasno da je Srbija, zahvaljujući snažnoj reformi svog zdravstvenog sistema, njegovom kadrovskom, materijalnom i organizacionom jačanju uspjela postići nemoguće. Svakako da je ovako dobrim ishodima liječenja doprinijela najuspješnija vakcinacija, obezbjeđenje novih tehnologija i lijekova, izgradnja kvalitetnih i funkcionalnih Kovid bolnica“, pojasnio je Stanić.
 
On kaže da se postavlja pitanje, kakvi bi tek bili ishodi da cijelo vrijeme nismo imali svesrdnu pomoć Srbije, da naši građani nisu vakcinisani u Srbiji i da ogromna pomoć iz Srbije nije upućena u Srpsku.
 
„Ishodi liječenja su najvažniji pokazatelj stanja zdravstvenog sistema. Ovakvi ishodi liječenja moraju alarmirati Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, a ono mora alarmirati Vladu RS za poduzimanje  hitnih i neodložnih koraka. Potrebna su sistemska rješenja nagomilanih problema u zdravstvu! Zdravstveni radnici su dali i daju sve od sebe, premoreni su dugotrajnom borbom, ali sistem je godinama razaran i to dolazi na naplatu. Ne znači  vojska lavova, ako ih ne vodi lav! To u malom najbolje ilustruje situacija oko upropaštavanja preko 1000 doza vakcina u Prijedoru. Srpska ima specijalne i paralelne veze sa Srbijom i to treba iskoristiti, samo je potrebno slijediti boljeg od sebe, posebno kad ti je taj bolji rođeni brat!“, zaključio je dr Stanić.