Višković: Onima koji povećaju plate radnicima biće vraćen dio poreza i doprinosa :: Semberija INFO ::

 

Višković: Onima koji povećaju plate radnicima biće vraćen dio poreza i doprinosa


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

Višković je rekao da će se taj zakon vrlo brzo, najkasnije za mjesec dana, pojaviti u Narodnoj skupštini.

"Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju ove godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70 odsto iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30 odsto", istakao je Višković.

On je pojasnio da će poslodavac na sadašnji iznos plate nastaviti da plaća puni iznos poreza i doprinosa, a na uvećanje plate će imati benefit kroz vraćanje poreza i doprinosa.

"Na taj način dolazimo u poziciju da zbirna stopa poreza i doprinosa na lična primanja za tog poslodavca neće više biti 60 odsto, nego će to, u zavisnosti od povećanja plate, biti možda 57, 58 odsto ili neki drugi procenat", kaže Višković za Srnu.

Prema njegovim riječima, Vlada na ovaj način kreće ka ispunjavanju konačnog cilja koji je promovisala - smanjenju zbirne stope poreza i doprinosa, a da to olakšanje privredi bude pretočeno u povećanje plata radnicima.

"To je jedna mjera koja je ključna u ekspozeu i Programu ekonomske politike. Takođe, brže se krećemo ka prosječnoj plati od 1.000 KM, a povećanje plata utiče i na rješavanje demografskih problema", naglasio je Višković.

On je dodao da će kroz ovaj potez biti provučeno svih sedam mjera koje je Vlada promovisala na početku mandata - povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede sa ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija i evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

"Promovisali smo ciljeve da sve što Vlada bude radila u pravcu pomoći realnom sektoru bude pretočeno u povećanje plata zaposlenima. Želimo da stimulišemo poslodavce koji hoće da povećaju plate svojim radnicima i da time smanjimo odlazak ljudi sa ovih prostora. Vjerujem da će to pokazati odgovoran i disciplinovan rad Vlade na svemu što je obećano i rečeno i da idemo ka rješavanju svih tih pitanja", rekao je Višković. 

Izvor: SRNA/Info Bijeljina