SLUŽEN POMEN DOKTORU LAZIĆU :: Semberija INFO ::

 

SLUŽEN POMEN DOKTORU LAZIĆU


Foto: BLIC/VIDEO SCREENSHOTM
Na Novom groblju u Nišu danas je služen pomen povodom prve godišnjice od smrti doktora Miodraga Lazića iz Niša, poznatog srpskog hirurga koji je preminuo od posljedica infekcije virusom korona.
 
Tim povodom je služen pomen poznatom srpskom hirurgu koji je preminuo u 65. godini, a prisustvovali su supruga Ana Lazić, kćerka Nina Vujošević i drugi članovi najuže porodice, kao i više desetina rođaka, kolega i članova boračkih udruženja.

- Brzo je prošla ova tužna godina. I dalje imam osjećaj kao da sam ga juče videla. Vjerovatno će tako zauvijek da ostane - rekla za "Blic" kćerka doktora Lazića, Nina Vujošević.

Lazićeve Kolege su istakle da su Niš i Srbija izgubili i velikog ljekara i velikog čovjeka.

Pomoćnik direktora Urgentnog centra Kliničkog centra Niš Bobana Milojković istakla je da je doktor Lazić bio vodilja kolegama na hirurgiji, idol, čovjek od koga su mogli da uče kako bi trebalo voditi se i kroz hirurgiju i kroz život i kakav bi trebalo biti čovjek.

- Osjećamo veliki gubitak jer smo izgubili naš svetionik kako u medicini tako i u privatnom životu jer je on bio svima nama prijatelj, a potom i učitelj. Ostaje nam da slijedimo njegov put i bar u nekom procentu budemo ono što je bio doktor Laza, a on je bio neponovlji - rekla je Milojkovićeva.

U Urgentnom centru niškog Univerzitetskog kliničkog centra u srijedu, 14. aprila, na dan kada je preminuo doktor Lazić, biće otkrivena spomen-ploča.

Direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila SRNA "Dnevnik ratnog hirurga". O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. Godine 1994. dobija zvanje primarijusa.

Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save.
 
(SRNA)