Glavni odbor SDS jednoglasno odbio ponudu SNSD-a :: Semberija INFO ::

 

Glavni odbor SDS jednoglasno odbio ponudu SNSD-a


Glavni odbor Srpske demokratske stranke danas je jednoglasno donio odluku da SDS ne prihvati poziv SNSD-a o učešću u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine“, izjavio je predsjednik SDS Vukota Govedarica, nakon sjednice GO SDS koja je održana u Istočnom Sarajevu.
 
„GO SDS donio je zaključak da je u najboljem interesu stranke da djeluje kao opoziciona politička organizacija onim strankama koje su okupljene na političkim principima koji su definisani od strane SNSD-a, SDA, i HDZ-a“, pojasnio je Govedarica, dodajući da su zaključni GO SDS jednoglasni i kada je u pitanju cjelokupna politička situacija o kojoj se raspravljalo na današnjoj sjednici.


 
On je istakao da je GO SDS  izrazio jasno opredjeljenje da SDS kao državotvorna stranka vodi odgovornu politiku koja će dati podršku svim kvalitetnim i prosperitetnim rješenjima od značaja za Republiku Srpsku.
 
„Isto tako, SDS će učiniti sve protiv onih odluka za koje mislimo da su štetne za Republiku Srpsku i njen narod“, kazao je Govedarica, navodeći današnje odluke GO SDS.
 
GO SDS je donio i zaključak kojim se odluka Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Dan Republike  smatra političkom odlukom.
 
„Konstatovali smo da  je neophodno da sve političke organizacije iz Srpske  u NS RS nađu razumno rješenje kojim će Srpska zauzeti jasan stav i kojim se ne može i neće odreći Dana Republike“, kazao je predsjednik SDS.
 
Govedarica navodi da je stav GO povodom presude Haškog suda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, da je sud u Hagu postao politički instrument preko koga pojedini, nažalost, pokušavaju narušiti legitimitet i legalitet RS i da na taj način pokušavaju da dovedu u pitanje opstanak RS i Dejtonske BiH.


 
„Odbacujemo sve jučerašnje navode Glavnog odbora SDA kao retrogradne zahtjeve, koji ne doprinose pomirenju i suživotu koji je potreban u BiH“, precizirao  je Govedarica.
 
On je rekao da je GO SDS danas razgovarao i o situaciji u opštini Teslić, nakon održanog referenduma o opozivu načelnika.
 
„Uvažavajući rezultate referenduma tražimo od Vlade RS da utvrdi prijedlog o raspuštanju lokalnog  parlamenta u Tesliću i da predmetnu inicijativu uputi u NS RS“, kazao je Govedarica.
 
Na današnjoj sjednici  donesen je zaključak u kome GO SDS  poziva Vladu RS da zaustavi sve radnje vezane za privatizaciju preduzeća "Birač AD Zvornik".
 
„Povodom jedne od najvećih prevara koja se sprema u RS, pozivamo Vladu RS da zaustavi sve radnje vezane za privatizaciju i da preko nadležnih institucija sprovede istragu o famoznoj firmi koja se pojavljuje kao kupac. Tražimo da se utvrdi njen kredibilitet i porijeklo novca i da se o svemu tome informiše NS RS, koja je pozvana da o ovom pitanju donese odluku“, kazao je Govedarica.  
 
 Izvor: SDS Republike Srpske/Sektor za politiku i medije