Mandati strankama, skeneri biračima :: Semberija INFO ::

 

Mandati strankama, skeneri biračima


Delegacije najjače vladajuće stranke SNSD-a i dviju najvećih opozicionih partija SDS-a i PDP-a postigle su saglasnost da zajedno podrže izmjene Izbornog zakona BiH koje podrazumijevaju da mandati umjesto pojedincima pripadaju strankama, kao i uvođenje skeniranja i video-nadzora na biračka mjesta.

Pored toga, ove tri stranke su ponovile da ne odustaju od ranije zauzetog zajedničkog stava kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona koje je neophodno napraviti radi sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, a koji kaže da iz Republike Srpske u Predsjedništvo BiH neće biti biran Srbin, kao što sada kaže zakon, već će se birati “jedan” član Predsjedništva BiH, ali direktno kao i do sada.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH i član delegacije SNSD-a koja je u utorak ugostila opozicionare Sredoja Nović kaže da je jako značajno što je došlo do razgovora najviših stranačkih delegacija, jer se to može posmatrati kao prvi korak u uspostavljanju nove ere u ponašanju i političkim odnosima u Republici Srpskoj.

- Saglasnost koja je postignuta u vezi sa izbornim zakonom je dobra za Republiku Srpsku, ali i za izborne procese u BiH i ta saglasnost bi mogla da bude jedna od najvećih pobjeda koje građani Srpske očekuju - kaže Nović.

On dodaje da je  bilo govora i o elektronskom glasanju, ističući da je prije prošlogodišnjih opštih izbora postojao niz razloga zbog kojih je SNSD bio protiv toga.

- Mi nismo protiv elektronskog glasanja i bolje kontrole izbornog procesa, ali tada smo bili zato što su postojale brojne nedoumice u vezi sa sprovođenjem to­g zakona, prije svega kada je riječ o bazi podataka - kaže Nović.

On kaže za “Glas Srpske” da na sastanku sa delegacijama SDS-a i PDP-a nije bilo govora o uvođenju obaveznog glasanja, ali kaže da on lično smatra da ono treba da bude uvedeno.

- Ja podržavam obavezno glasanje i ideju da svi građani moraju da izađu na izbore i obave svoju dužnost. Na taj način bi vlast dobila puni legitimitet, jer ako bi na izbore izašlo 90 odsto birača i neka opcija dobila 50 ili 60 odsto glasova, onda apsolutno niko ne bi mogao da osporava njen legitimitet - kaže Nović.

Potpredsjednik SDS-a i član delegacije ove stranke koja je bila na sastanku sa SNSD-a Nedeljko Glamočak kaže za “Glas Srpske” da je odranije poznato da ni SDS, ni SNSD nemaju ništa protiv toga da mandati pripadaju strankama.

- To je zvanično potvrđeno na sastanku stranačkih delegacija. Mi smatramo da je to dobro rješenje, jer će onemogućiti trgovinu mandatima kakvoj smo svjedočili posljednjih godina. Postignuta je i saglasnost o uvođenju elektronskog glasanja, odnosno skenera i video-nadzora na biračkim mjestima - kaže Glamočak.

Kada je riječ o uvođenju obaveznog glasanja, Glamočak kaže da nema ništa protiv te ideje.

- BiH ne bi bila jedina zemlja u kojoj je glasanje obavezno, tako da nemam ništa protiv toga, pri čemu bi to pitanje bilo potrebno ozbiljno analizirati i na osnovu prakse drugih zemalja doći do najboljeg rješenja - kaže Glamočak.

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša kaže da je sa SNSD-om postignuta potpuna saglasnost o tome da mandati treba da pripadaju strankama.

- Što se tiče konkretnog rješenja, naš stav je da treba da bude nađen model koji bi podrazumijevao zadržavanje otvorenih lista, odnosno mogućnosti glasanja za pojedinačne kandidate, ali da se strankama omogući da oduzmu mandat onome ko eventualno napusti stranku - kaže Grmuša.

On dodaje da je siguran da su predstavnici međunarodne zajednice protiv toga da mandati pripadaju strankama, ali da je najvažnije da stranke postignu saglasnost.

- PDP i SNSD su se usaglasili i da bi bilo dobro da se poveća cenzus sa tri na pet odsto, ali smo svjesni da će bošnjačke stranke teško pristati na to - kaže Grmuša.

​Izvor: Glas Srpske