SVI IZETBEGOVIĆI NA BUDžETSKIM JASLAMA :: Semberija INFO ::

 

SVI IZETBEGOVIĆI NA BUDžETSKIM JASLAMA


SARAJEVO - Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković postavila je Bakira Sadovića, sestrića Alije Izetbegovića za vršioca dužnosti sekretara ovog ministarstva.

Saznaje ovo “Glas Srpske” iz dobro obaviještenih izvora u Savjetu ministara BiH, koji su istakli da je Turkovićeva Sadovića premjestila iz Odsjeka za mir i bezbjednost pri Sektoru za multilateralne odnose na novo radno mjesto, čime će Izetbegovićev sestrić postati “desna ruka” ministarke.

Na ovaj način, kako navode izvori “Glasa”, Turkovićeva je još jednom pokazala kako u ovom ministarstvu prednost imaju stranački kadrovi SDA, a posebno oni koji su bliski ili u srodstvu sa nekim iz vrha ove partije. Zvaničnu potvrdu ove informacije, i pored upućenog novinarskog pitanja, nismo uspjeli dobiti, jer se iz MIP-a BiH nisu udostojili da odgovore.

Izvori “Glasa” ipak podsjećaju da ovako nepotističko ponašanje ministarske Turković, ali i Bakira i porodice Izetbegović, nisu od juče, te navode kako su njih dvoje u prethodnom periodu svojski potrudili da dobro i o trošku države uhljebe svoju bližu, ali i daljnu rodbinu.

Podsjećanja radi, a o čemu je “Glas” već pisao u nekoliko navrata, Turkovićeva je prvo sina Alija, koji je do tada radio u Obavještajno-bezbjedonosnoj agenciji, urgentno prebacila u Ambasadu BiH u Kataru, a onda je pokušala i zloupotrijebiti svoj javni položaj da bi isposlovala da njena kćerka Semra bude primljena u Kancelariju za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Turkovićeva je očigledno željela da krene stopama lidera SDA Bakira Izetbegovića, čija gotovo sva bliža i daljna rodbina “preživljava” na budžetskim jaslama. Oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje privatne kompanije primaju milione maraka budžetskog novca.

Tako supruga Sebija pod svojom kontrolom drži zdravstveni sistemom u Kantonu Sarajevo, dok sestra Sabina Berberović sa suprugom Mirsadom već godinama drži “Bikseko”, firmu koja ima jedan od najpovlašćenijih statusa kod javnih kompanija. Sabinina kćerka i unuka Bakira Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević je direktorica Muzeja “Alija Izetbegović” - kantonalne javne ustanove u državnoj svojini. Osim što se finansira dijelom iz budžetskih sredstava muzej svake godine dobija i razne podsticaje i donacije i od institucija i javnih preduzeća u državnom vlasništvu.

Na ovom spisku je i Jasminko Akšamija, suprug druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle, koji je suvlasnik IPSA, instituta koji je tokom svih ovih godina dobijao izuzetno vrijedne i unosne poslove od javnih kompanija iz FBiH.
I na kraju, tu je i sestra Sebije Izetbegović - Izeta Građević, inače supruga Mirsada Purivatre, direktora “Sarajevo film festivala”, čije se održavanje svake godine takođe finansijski pomaže iz budžeta sa različitih nivoa vlasti u BiH.

Zakon o nepotizmu

Lejla Brčić iz Naše stranke nedavno je rekla da će jedna od aktivnosti koju namjerava sprovesti Vlada Kantona Sarajevo biti donošenje i zakona o sprečavanju nepotizma. Kako je pojasnila, razmatra se nekoliko opcija, a jedna od njih je i da bliža rodbina lica koja obavljaju javne funkcije neće moći biti zaposleni u javnoj službi ovog kantona.
- Oni neće moći biti zaposleni ni u državnoj službi ni u ovoj, da je nazovemo vanbudžetskoj, dakle javnim institucijama koje se ne vode kao državna služba, ali jesu korisnici javnih sredstava - istakla je ona.

(Glas Srpske)