SVJETSKI DAN AUTIZMA :: Semberija INFO ::

 

SVJETSKI DAN AUTIZMA


ONI NISU IZABRALI AUTIZAM!
 
Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Prema neslužbenim podacima, smatra se da u Bosni i Hercegovini postoji na hiljade djece sa autizmom.
 
Autizam je vrlo složen zdravstveni poremećaj. Prvi znaci autizma se vide još tokom ranog djetinjstva, a prepoznaju se u prve tri godine djetetovog života. Dijete nema „brbljanje“ do dvanaestog (12.) mjeseca života, nema gestikulacije (poput upiranja prstom, mahanja rukom pozdravnih poruka i slično) do 12. mjeseca života, ne izgovara niti jednu riječ do šesnaestog (16.) mjeseca života, niti izgovara spontane fraza od dvije riječi do dvadeset četvrtog (24.) mjeseca života.

Pokazatelji da je dijete autistično su i gubitak bilo koje jezične ili socijalne vještine u bilo kojoj dobi, izostavljanje uspostavljanja kontakta očima s roditeljima, ne odazivanje na svoje ime, iako se na ostale zvukove iz okoline reaguje, nezainteresiranost za drugu djecu, ali i za plišane igračke.

Preporuka roditeljima i prijateljima autistične djece je da im pomognu u socijalnoj interakciji. Ohrabrite drugu djecu da ih pozovu da im se pridruže u igranju, moguće je da će biti oduševljeni što su uključeni u igru. Najbolji su u igrama koje imaju jasan početak, tok i kraj.

Najbitnije je  - pružite im bezuslovnu ljubav. Oni nisu izabrali autizam. Bez vaše podrške, šanse da budu uspješne i samostalne osobe su slabe. Uz vašu podršku i vođenje, mogućnosti su veće nego što možda mislite.