“SUD NASILNO MIJENjA USTAVNI POREDAK” Iz SDS tvrde da stranci bez zakonskog osnova određuju praznovanje važnih datuma :: Semberija INFO ::

 

“SUD NASILNO MIJENjA USTAVNI POREDAK” Iz SDS tvrde da stranci bez zakonskog osnova određuju praznovanje važnih datuma


Foto: Goran Surlan (Srpska Info)
Odluka Ustavnog suda BiH kojom se osporava Zakon o Danu Republike Srpske i pravo naroda da 9. januar obilježava kao Dan Republike pokazuje da je Ustavni sud u svojoj suštini Antiustavni sud koji negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopšteno je iz SDS.

– Kvazi sud kojem je bila sporna i muzička melodija himne ”Bože pravde”, ali kojem nisu sporni 25. novembar i 1. mart, dok im je sporan 9. januar kao sekularni praznik, pretvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizujući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i Republike Srpske – navode oni.

Srpska demokratska stranka poziva sve institucije u Republici Srpskoj, kao i sve političke partije, da zaštitimo Ustav Republike Srpske, Dan Republike Srpske, kao temeljena demokratska prava Republike i njenih građana.

– Na kraju, postavlja se pitanje kako bi se osjećali narodi razvijenih demokratija da im u Ustavnom sudu sjede stranci i to bez zakonskog osnova i da im svojim djelovanjem određuju praznovanje važnih datuma – naveli su u SDS.

Srpska info