EPISKOP FOTIJE OSVEŠTAO KRST I SLUŽIO POMEN U SIJEKOVCU (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

EPISKOP FOTIJE OSVEŠTAO KRST I SLUŽIO POMEN U SIJEKOVCU (VIDEO)


Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin g. Fotije istakao je da je prije 29 godina rat počeo u Sijekovcu, mirnom mjestu koje su mnogi zvali “Mali Pariz”, gdje su Srbi doživjeli tragičnu sudbinu od dojučerašnjih komšija, prijatelja Hrvata, njihovih oružanih snaga i paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija. Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin g. Fotije istakao je da je prije 29 godina rat počeo u Sijekovcu, mirnom mjestu koje su mnogi zvali “Mali Pariz”, gdje su Srbi doživjeli tragičnu sudbinu od dojučerašnjih komšija, prijatelja Hrvata, njihovih oružanih snaga i paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija.
 
“Skoro pred svakom Crkvom imamo spomenike postradalim ljudima toga kraja i mjesta. Ovdje u Sijekovcu je nastala tragedija, progon, mučeništvo, iz kojeg će se, na nesreću, proširiti širom Republike Srpske i iza sebe ostaviti pustoš, stradanje”, rekao je vladika Fotije u obraćanju nakon što je osveštao novosagrađeni krst i služio pomen ubijenim srpskim civilima.
 
Vladika Fotije istakao je da su mnoge Crkve i kuće porušene, kao i ljudske sudbine.
 
“Ovaj narod je tek bio zaboravio stradanje u Jasenovcu, Jadovnu, velikim logorima na stratištima iz Drugog svjetskog rata, a ista pošast i neka ideologija je zaprijetila ponovo ovim prostorima”, naveo je vladika Fotije.
 
Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je istakao da su mjesta stradanja mjesta na kojima se mora učiti i opraštanju, te moliti se za postradale i za one koji su činili zločine, ali da to nije lako.
 
“To je jedan veliki podvig, ali moramo ovo činiti da bismo postali i zaista bili ljudi, kako je govorio naš patrijarh Pavle mnogo puta za svoga života. Ubijeni nisu bili ni krivi ni dužni, a stradali su samo zato što su bili pravoslavni Srbi”, rekao je vladika Fotije.


Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da je 26. mart značajan datum u istoriji Republike Srpske, kao i za lokalnu zajednicu.
 
“U Brodu imamo previše takvih datuma. Lokalna zajednica njeguje tradiciju sjećanja. Ne smijemo da zaboravimo šta se desilo. Posle 29 godina samo je jedan čovjek odgovarao za ove zločine”, rekao je Vidić novinarima.
 
On je naglasio da pravosudne institucije trebaju da istraju i da zločinci odgovaraju, ali i dodao da lokalna vlast i ljudi u Brodu nikada ove zločine neće zaboraviti i učiće o njima sve buduće generacije.
 
U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda, uz ograničen broj prisutnih, jutros je služena liturgija povodom obilježavanja 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su u ovom selu počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.
 
Nakon liturgije, episkop Fotije je osveštao novosagrađeni krst i služio pomen, poslije čega su položeni vijenci.
 
Pomenu su prisustvovali i položili zajednički vijenac predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.



Vijenac je položila i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacija opštine Brod, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske i građani.
 
Nakon pomena i polaganja vijenca Višković je posjetio Milju Zečević, čija su tri sina i supruga na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.
 
Majku Milju posjetili su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, načelnik opštine Brod Zoran Vidić i delegacija opštinske Boračke organizacije.
 
Višković je posjetio i Sašu Miloševića, koji je kao desetogodišnjak izgubio oca i dva brata, a čija se kuća nalazi prekoputa kuće Zečevića.

(Posavske novosti)