EP: KLjUČNA NORMALIZACIJA ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE :: Semberija INFO ::

 

EP: KLjUČNA NORMALIZACIJA ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE


Normalizacija odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova, kao i uopšte poštovanje osnovnih prava ključno je za održavanje tempa pristupanja EU, navodi se u izvještaju o Srbiji koji su danas usvojili članovi Evropskog parlamenta.

Izvještaj je usvojen nakon što ga je podržalo 538 poslanika, 69 je glasalo protiv, a suzdržano je bilo njih 79.

Članovi parlamenta pozdravili su napredak koji je Srbija ostvarila u razvijanju funkcionalne tržišne ekonomije i ohrabrili su Vladu Srbije da nastavi sa sprovođenjem strukturalnih reformi u tom području.

Poslanici su izrazili zabrinutost u vezi sa funkcionisanjem Narodne skupštine Srbije, gdje ne postoji parlamentarna opozicija i čiju zakonitost osporavaju opozicione stranke.

Članovi Parlamenta podsjetili su na važnost usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, s obzirom na činjenicu da je stepen usklađivanja u Srbiji najniži u regionu.

Srbija, samoproglašeno Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija moraju da se usredsrede na sprovođenje temeljnih reformi, navodi se u izvještaju Evropskog parlamenta.

U izvještajima o napretku Srbije, samoproglašenog Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije u posljednje dvije godine poslanici su upozorili da taj napredak na putu ka pridruženju EU zavisi od trajnih, temeljnih i neizmjenljivih reformi u fundamentalnim područjima kao što su vladavina prava i efikasno funkcionisanje demokratskih institucija.

Članovi Evropskog parlamenta naglasili su i važnost jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zajedno sa razvijanjem dobrih susjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Kada se radi o odnosu Beograda i Prištine, poslanici su u izvještaju o samoproglašenom Kosovu pozvali strane da se suzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi mogli da podrivaju međusobno povjerenje.

Napominjući da pet članica EU još nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, poslanici su još jednom pozvali te zemlje da to učine, naglašavajući da se "nezavisnost /samoproglašenog/ Kosova ne može preokrenuti".

- Priznanje bi bilo korisno za normalizaciju odnosa /samoproglašenog/ Kosova i Srbije, poboljšalo bi i konsolidovalo stabilnost regiona i omogućilo bi integraciju obje strane - ističe se u saopštenju.
Poslanici su pozvali Evropski savjet da hitno nastavi sa usvajanjem bezviznog režima za građane samoproglašenog Kosova.

Rezoluciju o Kosovu podržao je 471 poslanik, protiv je bilo 109, a suzdržana su bila 104 člana Parlamenta.
 
(SRNA)