Saopštenje za javnost RiTE Ugljevik: LAŽI O POSLOVANjU RITE UGLjEVIK ŠIRE ONI KOJI SU FIRMU OJADILI ZA 38 MILIONA MARAKA :: Semberija INFO ::

 

Saopštenje za javnost RiTE Ugljevik: LAŽI O POSLOVANjU RITE UGLjEVIK ŠIRE ONI KOJI SU FIRMU OJADILI ZA 38 MILIONA MARAKA


Direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik Čedomir Stojanović oštro je demantovao navode pojedinih medija da je u toj firmi otpušeno nekoliko radnika, djece poginulih boraca.

'' U RiTE Ugljevik iz kategorije porodica poginulih i zarobljenih boraca zaposleno je više od stotinu radnika i ni jedan radnik iz ove, niti bilo koje druge kategorije, nije otpušten'', rekao je Stojanović.

On je istakao kako je ta informacija plasirana od strane onih koji ne žele zavođenje reda u RiTE Ugljevik, koji za vrijeme svog mandata firmu ojadili za milionske iznose i kojima smetaju mjere aktuelnog rukovodstva, koje su usmjerene ka unapređenju poslovanja.

''Laž je i da se u ovoj firmi zapošljavanju kancelarijski radnici, ali je istina da RiTE Ugljevik, u svakom momentu,  zapošljava između pedeset i šezdeset ljudi, uz ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, i to iz najugroženijih porodica, a svaka dva mjeseca vrši se rotiranje angažovanih radnika, kako bi što više ljudi dobilo šansu da radi u ovom preduzeću'', rekao je Stojanović.

On je podsjetio da je RiTE Ugljevik potpisala protokol o saradnji sa Boračkom organizacijom Ugljevik i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske,  kroz koji nastoji, prema potrebama, angažovati i demobilisane borce VRS.
''O poslovnoj politici onih koji su prije mene bili na čelu ove firme, a koji  u pojedinim medijima naručuju najprizemnije neistine o poslovanju RiTE Ugljevik, najbolje govori podatak da je na kraju 2017. godine u ovom preduzeću bio zaposlen 1.891 radnik. Za vrijeme mandata bivšeg direktora Đorđa Popovića zaposleno je i po različitim osnovama angažovano čak 560 radnika. Većina angažovanih tada je raspoređena u administraciju'', naglašava Stojanović.

On je istakao da je za samo jedan dan, i to nakon smjene, Đorđe Popović, bivši direktor i poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske,  potpisao ugovore na neodređeno vrijeme za 175 radnika.

''To nije bio slučaj ni u vrijeme masovnog prijema radnika nakon izgradnje kada je Termoelektrana Ugljevik puštana u rad, a direktno je usmjeren ka urušavanju firme'', napomenuo je Stojanović.

Stojanović je podsjetio da je, pored nekontrolisanog i nepotrebnog zapošljavanja  radnika, bivši direktor Đorđe Popović zadužio  RiTE Ugljevik  za 38 miliona KM kreditnih sredstava,  koja su nenamjenski potrošena.
''Aktuelno rukovodstvo RiTE Ugljevik nema nijednu mrlju u svom radu i na to sam ponosan. Mrljama onih kojima smeta zavođenje reda i domaćinsko poslovanje u novoj firmi neka se bave oni koji su za to zaduženi'', poručio je Stojanović u saopštenju koje je dostavljeno medijima.