NABAVKA NOVIH LAZARA 3 ZA VOJSKU SRBIJE :: Semberija INFO ::

 

NABAVKA NOVIH LAZARA 3 ZA VOJSKU SRBIJE


Ministarstvo odbrane Srbije potpisalo je ugovor sa fabrikom "Jugoimport SDPR" za nabavku oklopnih borbenih vozila "Lazar 3" u vrijednosti oko 31 milion evra.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju ugovora, rekao je da se nastavlja opremanje Vojske sredstvima nove generacije domaće proizvodnje.

On je naglasio da opremanje Vojske Srbije novim borbenim vozilima "Lazar 3" predstavlja značajan doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Ovim ugovorom broj "Lazara" koji su savremena oklopna borbena vozila u našoj vojsci biće značajno povećan - istakao je Stefanović, koji je ovom prilikom posjetio proizvodne pogone "Borbenih složenih sistema" u Velikoj Plani u kojima se radi na izradi "Lazara", "Nore" i "Miloša", gdje su mu predstavljeni ključni segmenti u procesu proizvodnje, rezultati rada i planovi za dalju proizvodnju.

Prema riječima ministra odbrane, u jedinicama Vojske Srbije za nekoliko nedjelja naći će se i novi "Miloši".

- Radujemo se jer vidimo napredak, vidimo da se ugovorne obaveze ispunjavaju i da ćemo do kraja godine imati veći broj i "Miloša" i "Lazara" u našem sastavu. Zahvalio bih svima iz "Jugoimporta" i iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i svim radnicima ove fabrike koji su u prethodnom periodu naporno radili na razvijanju ovih vozila i njihovom ulasku u serijsku proizvodnju - rekao je Stefanović i dodao da očekuje i novine za predstojeći sajam "Partner".

On je istakao i da se kontinuirano opremanje vojske, kao i investicije u domaću pamet i domaću industriju nastavljaju.

Direktor kompanije "Jugoimport SDPR" Jugoslav Petković istakao je da je riječ o nastavku onoga što je rađeno prethodnih godina, kao i da je serijska proizvodnja odmakla daleko.

Prema njegovim riječima, u pogonima je proces rada dobro organizovan i ide u dobrom smjeru.

- Očekujemo već da za "Partner" pokažemo, ako epidemiološka situacija bude dozvoljavala, i neke novitete, i što se tiče točkaša, i što se tiče raketnog programa - najavio je Petković.

Ugovor o kupovini "Lazara" potpisali su pukovnik Aleksandar Cakić iz Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane i pomoćnik direktora JP "Jugoimport-SDPR" Aleksandar Lijaković, navodi se u saopštenju.

(SRNA)