EMA: VAKCINA ASTRA ZENEKA JE BEZBJEDNA I EFIKASNA :: Semberija INFO ::

 

EMA: VAKCINA ASTRA ZENEKA JE BEZBJEDNA I EFIKASNA


Foto: Justin Tallis/AFP
Vakcina kompanije Astra Zeneka je bezbjedna i efikasna i nije povezana sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, saopštila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

- Međutim, ne možemo potpuno da otpišemo moguću vezu. Ono što preporučujemo je podizanje svijesti o mogućoj vezi. Pokrenućemo detaljniju istragu - rečeno je konferenciji poslije današnjeg vanrednog sastanka.
Šefica EMA Emer Kuk izjavila je da korist vakcine Astra Zeneka nadmašuje rizike koje zaražavanje može da donese.

Ona je podsjetila da je oko sedam miliona ljudi primilo vakcinu protiv virusa korona u Evropskoj uniji, kao i da je vakcinisano 11 miliona Britanaca.

- Kada vakcinišete milione ljudi, neke teške nuspojave su neizbježne. Naš zadatak je da sprovedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze i dokumenta. Današnji zaključak nam omogućuje da i dalje nastavimo kampanju vakcinisanja i da nastavimo da uvijek i o svemu informišemo građane EU - dodala je Emer Kuk.

Bezbjednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procjenu slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do kojih je došlo kod osoba koje su prethodno primile vakcinu Astra Zeneka.

Nakon što su se pojavili izvještaji o slučajevima zgrušavanja krvi, mnoge zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku EMA.

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija prethodnih dana su preporučivale nastavak imunizacije vakcinom Astra Zeneka dok traju analize, napominjući da njene prednosti nadmašile eventualne rizike.
 
(sputniknews.com)