ŠAROVIĆ - ĐI PING: KINESKE INVESTICIJE U OBLASTIMA POLjOPRIVREDE I ENERGETIKE :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ - ĐI PING: KINESKE INVESTICIJE U OBLASTIMA POLjOPRIVREDE I ENERGETIKE


Šef kluba poslanika SDS, PDP i DNS u Predsavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Đi Pingom o zastojima u saradnji i realizaciji različitih važnih projekata i  mogućnostima bolje saradnje Bosne i Hercegovine i Kine kroz velike mega projekte „Jedan pojas jedan put“ i „Kina plus 17“ zemalja centralne i jugoistočne Evrope.
 
„Mogućnosti za saradnju su ogromne a posebno mogućnosti za investiranje Kine u BiH sa naglaskom na oblasti poljoprivrede i energetike. Uz to, samo u narednih 5 godina Kina ima namjeru da iz 17 zemalja centralne i istočne Evrope uveze robu u vrijednosti od 170 milijardi dolara te da udvostruči uvoz poljoprovrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope, gdje svoju šansu treba da iskoristi i Bosna i Hercegovina“, istakao je Šarović.
 
Zajednički zaključak je da mogućnosti saradnje u oblasti energetike i izgradnje infrastrukturnih projekata takođe nisu dovoljno iskorištene te da i na ovom polju vlasti u Bosni i Hercegovini mogu i moraju uraditi mnogo više.
 
Šarović je posebno naglasio mogućnosti saradnje i investiranja u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno solarne energije, naročito u Hercegovini koja ima najviše sunčanih dana i ovom pitanju u narednom periodu posvetiće se posebna pažnja.