Ugostiteljima u Srpskoj neprihvatljive restriktivnije mjere :: Semberija INFO ::

 

Ugostiteljima u Srpskoj neprihvatljive restriktivnije mjere


BANjALUKA – Udruženje “HoReCa“ smatra neprihvatljivim donošenje restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na sektor ugostiteljstva i turizma, bez obzira na to da li se radi o skraćivanju radnog vremena ili zabrani rada.

Predsjednik udruženja Dalibor Šajić napominje da je od pojave virusa korona prije 12 mjeseci počela borba svakog ugostitelja.

- Apelujemo na građane da budu odgovorni, posebno naše goste da svojom odgovornošću ne ugrožavaju druge goste, zaposlenike, a samim tim i ugostitelje - rekao je Šajić.

U Udružanju pojašnjavaju da, s obzirom na to da su poslodavci u ovom sektoru u proteklom periodu iscrpili unutrašnje finasijske resurse, prve projekcije Udruženja ukazuju da bi donošenje restriktivnijih mjera imalo za posljedicu otpuštanje između 1.000 i 2.000 radnika u ugostiteljstvu kao i gašenje velikog broja poslovnih subjekata koji djeluju u ovoj djelatnosti.

Prema njegovim riječima, biće tražene i nadoknade za prihode i za radnike ukoliko ne bude razumijevanja od Republičkog štaba za vanredne situacije.

-Mjere se trebaju poštovati, ali je nama važno da se propisanim mjerama ne ugrožava rad ugostiteljskih objekata. Moramo zato naći zajednički jezik sa institucijama Republike Srpske - rekao je Šajić novinarima u Banjaluci.

Napominje da ovaj sektor zapošljava direktno 14.000 lica, a zajedno sa drugim djelatnostima koje su vezane za ovaj sektor, od poljoprivrednih do proizvođača bezalkoholnih i alkoholnih pića, mesa i slično, to je oko 50.000 ljudi.

Šajić je podsjetio da u ovih 12 mjeseci pandemije virusa korona ugostiteljstvo i hotelijerstvo nije radilo dva mjeseca, dok im je u ostalih 10 mjeseci rad bio limitiran.

On je napomenuo da nije dokazano da se bilo koja transmisija desila u samom objektu gdje se vrši konzumacija hrane ili pića.

- Zajedno sa Institutom za javno zdravstvo pokušavamo doći do najkorektnijih uslova pod kojima može raditi ugostiteljski objekat. Zajedno sa inspektoratom Srpske sprovodimo sve mjere koje su možda represivne, ali bolje i tako da radimo, nego da ne radimo i podržavamo sankcionisanje onih koji se ne pridržavaju datih mjera - naglasio je Šajić.

On je apelovao i da svi građani ličnu odgovornost ispolje u svakom segmentu, kao i gosti ugostiteljskih objekata, da ne bi ugrozili radnike u tom sektoru.

​Glas Srpske